AUD/USD nära högsta nivån på 5 månader när järnmalmspriserna stiger

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on maj 10, 2021
  • AUD/USD handlas nära högsta priset på 5 månader tack vare de starka järnmalmspriserna.
  • Järnmalmspriserna steg med 10% till 260 dollar per ton idag.
  • Paret reagerar också på de senaste amerikanska Nonfarm Payroll-löneuppgifterna.

AUD/USD har handlats i stort sett oförändrat under morgonen när valutahandlare reagera på de svaga amerikanska Nonfarm Payroll-uppgifterna som publicerades på fredagen och de stigande järnmalmspriserna. Det handlas till 0,7842, vilket är något under fredagens högsta värde på 0,7863.

US dollar index
Det amerikanska dollarindexet

Järnmalm stiger till rekordnivåer

Australien är en ledande råvaruexportör, särskilt till Kina. Landet säljer råvaror värda miljardtals dollar varje år. Järnmalm, som används för att tillverka stål, är en av dess viktigaste varor.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Järnmalmspriserna steg med mer än 10% till en ny rekordnivå eftersom marknaden fortsatte att uppleva hög efterfrågan från Kina. Metallens pris steg till 226 dollar per ton i Singapore. Detta efter att priserna steg över 200 dollar för första gången någonsin förra veckan.

Högre järnmalmspriser är bra för Australien och AUD/USD eftersom det leder till ökad efterfrågan på den australiska dollarn. Dessutom har andra råvaror som Australien exporterar, som koppar och kol, också fortsatt att öka i pris. Faktum är att det noggrant bevakade Bloomberg råvaruindexet (BCOM) ligger nära sin högsta nivå någonsin, eftersom investerare satsar på en supercykel för råvaror.

AUD/USD stiger också på grund av den relativt svaga amerikanska dollarn. Dollarindexet har sjunkit med mer än 1,2% de senaste dagarna.

Det amerikanska dollarindexet

US dollar index

Förlusterna fortsatte i fredags när USA publicerade relativt svag Nonfarm Payroll-data (löneuppgifterna för samtliga sektorer förutom lantarbetare, privata hushållsanställda och ideella anställda). Uppgifterna visade att ekonomin skapade färre än 300 000 jobb medan arbetslösheten såg en överraskande ökning. Därför tror analytiker att Fed kommer att fortsätta med sin återhållsamma hållning den närmaste tiden. Samtidigt har Reserve Bank of Australia (RBA) antytt att de snart kommer att börja minska sina tillgångsköp.

Senare denna vecka kommer AUD/USD att reagera på de senaste nya försäljningsuppgifterna från Australien som kommer att publiceras imorgon. De kommer att följas av Westpac-konsumentsentimentet och byggnadsgodkännanden som väntar på onsdag. Paret kommer också att reagera på den senaste amerikanska inflationen, detaljhandeln och uppgifter om antalet amerikaner som ansökt om arbetslöshetsersättning för första gången.

AUD/USD-prognos

AUD/USD
AUD/USD teknisk graf

2-timmarsdiagrammet visar att AUD/USD-paret bröt ut över nyckelmotståndsnivån 0,7816 i fredags. Paret steg sedan till 0,7863, vilket var över 25- och 15-dagars exponentiella glidande medelvärden (EMA). De två linjerna i MACD har också stigit till den högsta nivån sedan den 15 april. Paret verkar också som att det bildar ett hausseartat flaggmönster. Därför kommer paret sannolikt att fortsätta stiga när tjurar riktar in sig mot nästa nyckelmotstånd på 0,7900. En nedgång under 0,7816 kommer dock att ogiltigförklara denna prognos.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust