AUD/USD faller efter att järnmalmspriserna gör en U-sväng

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on maj 14, 2021
  • AUD/USD-paret är under press efter att järnmalmspriserna föll.
  • Priserna på järnmalm sjönk med 10% efter att ha nått en ny rekordnivå.
  • Paret kommer att reagera på de kommande försäljningsuppgifterna från USA.

AUD/USD-paret ligger nära sin lägsta nivå sedan tisdag förra veckan efter det plötsliga fallet för råvarupriserna. Paret handlas till 0,7730, vilket är några punkter över veckans lägsta nivå på 0,7690.

Australian dollar
Den australiska dollarns prisutveckling

Råvarupriserna har börjat falla

Den australiska dollarn är en av de mest populära råvarulrelaterade valutorna i världen. Detta beror främst på den stora mängd varor Australien säljer varje månad till länder som Kina. Därför tenderar AUD/USD oftast att stiga när råvarupriserna stiger.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Tidigare denna vecka steg priset på järnmalm till en ny rekordnivå när efterfrågan från Kina fortsatte att öka. Situationen har dock förändrats de senaste två dagarna. Igår sjönk priset med nästan 10% när vissa analytiker började ifrågasätta styrkan i rallyt. Det kinesiska statsrådet tycktes också ingripa på marknaden för att säkerställa marknadens stabilitet.

Stålprisernas fall förklaras också av de stigande konsument- och producentpriserna i USA. På onsdag visade uppgifter att huvud-KPI:n steg med 4,2% i april, vilket var den högsta nivån sedan 2008, och igår visade ny data att huvud-PPI:n steg med 6,2%.

Dessa siffror påverkar indirekt råvarupriserna. För det första ökar de sannolikheten för att Federal Reserve kommer att höja räntorna tidigare än väntat. Detta skulle i sin tur leda till en starkare amerikansk dollar och lägre priser.

AUD/USD reagerar också på de relativt svaga australiensiska husförsäljningsnumren. Enligt HIA minskade bostadsförsäljningen med mer än 50% i april när huspriserna steg. Detta var en kraftig vändning efter att bostadsförsäljningen steg med 90,3% i mars. Ändå återhämtar sig den australiska dollarn snabbare än väntat.

Senare idag kommer paret att reagera på de senaste amerikanska detaljhandelsnumren. Uppgifterna förväntas visa att försäljningen ökade blygsamt i april efter högkonjunktur i mars till följd av stimulanspaketet.

AUD/USD teknisk analys

Rolls-Royce share price
AUD/USD prisutveckling

På det fyra timmar långa diagrammet försöker paret studsa tillbaka efter att ha fallit till 0,7690 tidigare i veckan. Paret har lyckats röra sig över den nedre sidan av den tidigare horisontella kanalen. Det ligger mellan 50% och 38,2% Fibonacci retracement-nivåerna medan det förblir under de 25-och 50-dagars glidande genomsnitten. Det har också brutit under huvud- och axlar-mönstret som bildades för några dagar sedan. Därför kan paret återuppta den fallande trenden när handlare riktar in sig mot 61,8% retracement vid 0,7666.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust