Aviva kommer att slussa tillbaka vinsterna från sitt avyttringsprogram till aktieägarna

By: Wajeeh Khan
Wajeeh Khan
Wajeeh är aktivt intresserad av världsfrågor och teknik, är en ivrig läsare och älskar att spela bordtennis på fritiden. read more.
on maj 27, 2021
  • Avivas sammanlagda driftförhållande förbättrades till 90,6% under första kvartalet.
  • Det brittiska försäkringsbolaget förväntar sig ett robust helårsresultat.
  • Aviva Abc:s aktier steg med cirka 25% på aktiemarknaden idag.

Aviva plc (LON: AV) rapporterade starka resultat för det första kvartalet idag och uttryckte förtroende för att lönsamheten för dess försäkringar kommer att förbättras ytterligare i år.

Avivas aktier öppnade på 401 pence per aktie på aktiemarknaden idag och klättrade till 411 pence nästa timme. Som jämförelse inledde företaget, som har sitt huvudkontor i London, året med ett pris per aktie på betydligt lägre 327 pence.

Avivas sammanlagda driftförhållande förbättrades till 90,6% under första kvartalet

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Aviva plc meddelade att deras allmänna försäkringssegment bokförde 2,0 miljarder pund i bruttopremier under det första kvartalet, jämfört med föregående års Q1 på 1,9 miljarder pund. Nya affärer inom livsförsäkring uppgick till 11,8 miljarder pund, jämfört med marginellt högre 11,9 miljarder pund för ett år sedan.

Tack vare den robusta försäkringsprestandan så förbättrades det brittiska försäkringsbolagets driftsförhållande i Kanada, Irland och Storbritannien drastiskt från 118,7% till 90,6% under årets tre första månader.

Ett minskat antal nya anspråk i samband med covid-19-krisen och ett gynnsamt väder bidrog också till det förbättrade resultat. Aviva sa:

”Även om den betydande minskningen av motoranspråk som har setts under de senaste tolv månaderna i kombination med ökande skadefrekvens när lockdown-åtgärderna upphävs kommer att påverka vårt samlade driftsförhållande framöver, förväntar vi oss ändå att vår COR för helåret kommer att ligga under 95%.”

I skrivande stund har Aviva plc ett marknadsvärde på 16,11 miljarder pund och ett pris/vinst-förhållande på 8,58.

Aviva slutför sitt avyttringsprogram på 7,5 miljarder pund senare i år

Aviva plc planerar att slutföra sitt avyttringsprogram på 7,5 miljarder pund senare i år. Försäkringsbolaget kommer att återbetala en del av nettoinkomsten från avyttringarna till sina aktieägare, men det exakta beloppet kommer att meddelas först efter avslutandet. I mars sålde Aviva sin polska verksamhet till Allianz för 2,5 miljarder pund.

Enligt det London-noterade bolaget såg deras spar- och pensionssegment nettoflöden med 31% under första kvartalet. Tack vare den starka utvecklingen inom kommersiell verksamhet var Q1 det bästa kvartalet för allmänna försäkringar när premierna ökade med 4%.

Aviva plc konstaterade också att avyttringsprogrammet hjälpt till att minska deras skulder under första halvåret med 1,9 miljarder pund. Under andra halvåret räknar man nu med att upplåningsgraden kommer att ligga på cirka 26%. I separata nyheter från Storbritannien rapporterade aktiemäklarföretaget AJ Bell en 39-procentig ökning av vinsten under H1.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust