AUD/USD sköt upp efter RBA:s offensiva räntebeslut

Av:
Jun 1, 2021
Listen
  • AUD/USD steg idag efter det senaste RBA-räntebeslutet.
  • Banken lämnade räntor och avkastningskontroll oförändrade.
  • Andra uppgifter, som PMI för tillverkningssektorn och husprisindexet, var starka.

Följ Invezz på TelegramTwitter och Google Nyheter för de senaste uppdateringarna >

AUD/USD-paret steg kraftigt under den tidiga handeln efter det relativt offensiva räntebeslutet från Australiens Reserve Bank (RBA) och stark makrodata. Paret steg till 0,7768, vilket var 1,12% över den lägsta nivån igår.

Letar du efter signaler och varningar från proffshandlare? Anmäl dig till Invezz Signals™ GRATIS. Det tar 2 minuter.

RBA:s räntebeslut

Copy link to section

Den australiska ekonomin har gjort det relativt bra de senaste månaderna, hjälpt av ett minskat antal covid-19-fall och ökande efterfrågan från Kina.

Uppgifter som publicerades idag av Australia Industry Group (AIG) visade att PMI för tillverkningssektorn steg från 61,7 i april till 61,8 i maj. På samma sätt visade en annan avläsning av Markit att PMI steg från 59,7 till 60,4. Detta är ytterligare bevis på att landets företagssektor studsar tillbaka eftersom ett PMI-värde på 50 eller högre är ett tecken på expansion.

Ytterligare uppgifter avslöjade att de australiska byggnadsgodkännandena minskade med 8,6% i april efter att ha ökat med 18,6% föregående månad. Denna nedgång var bättre än den genomsnittliga uppskattningen på -10%. Andra siffror som publicerades idag var också positiva. Exempelvis ökade företagens lagersaldo med 2,1% under första kvartalet medan handelsbalansen steg från 14,5 miljarder till 18,3 miljarder australiska dollar under det första kvartalet.

Samtidigt stiger huspriserna, hjälpt av låga räntor och regeringens pandemiinsatser. Uppgifterna visade att huspriserna i Sydney ökade med 3,5% i maj, och medianhuset såldes för rekordhöga 1,18 miljoner australiska dollar.

Det är mot denna bakgrund som Reserve Bank of Australia (RBA) höll sitt månatliga möte. Banken beslutade att lämna räntorna och den kvantitativa lättnadspolicyn oförändrad, vilket var allmänt förväntat. Banken åtagit sig också att upprätthålla den enkla penningpolitiken för att stödja ekonomin. I ett uttalande sa Andrew Lowe:

”De kommer inte att öka kontanträntan förrän den faktiska inflationen hålls inom målområdet 2 till 3 procent. För att detta ska kunna ske måste arbetsmarknaden vara tillräckligt snäv för att generera lönetillväxt som är väsentligt högre än just nu. Det är osannolikt att det händer innan tidigast 2024.”

AUD/USD: teknisk prognos

Copy link to section
AUD/USD
AUD/USD graf

AUD/USD-priset steg till 0,7768 efter det senaste RBA-räntebeslutet. På 4-timmarsdiagrammet har paret flyttat sig över det 25 dagars exponentiella glidande medelvärdet medan de två linjerna i den Stokastiska oscillatorn har flyttat till den överköpta nivån 80.

En närmare titt på diagrammet visar att paret har bildat ett huvud och axlar-mönster. Inom teknisk analys är denna prisutveckling vanligtvis en negativ signal. Därför, även om paret ligger stadigt efter RBA-beslutet, kan vi inte utesluta en situation där priset faller tillbaka senare under månaden.

AUD Forex