Virkespriset: ”Prisfallet var oundvikligt,” enligt Sherwood Lumber

By: Faith Maina
Faith Maina
Faith strävar efter att förenkla komplicerat material så att investerare kan fatta mer informerade beslut. När Faith inte fokuserar… read more.
on jun 18, 2021
  • Virkespriserna har sjunkit med 51,91% sedan rekordnivån på 1 734 dollar i mitten av maj.
  • Sherwood Lumbers COO menar att prisfallet var oundviklig eftersom de hade nått en ohållbar nivå.
  • Priserna kan förbli höga till följd av ökad efterfrågan och utmaningar inom försörjningskedjan.

Virkespriserna bibehåller sin fallande trend efter att ha nått en rekordnivå på 1 737 dollar i maj. Enligt Sherwood Lumbers Kyle Little var prisfallet oundvikligt. Lite konstaterar att priserna hade nått en ohållbar nivå, men tror ändå att en uppstuds är att vänta till följd av ökad efterfrågan och utmaningar inom försörjningskedjan.

Virkespriset

Sherwood Lumbers COO om virkespriset

Virkespriset ligger nu under 1 000 dollar efter en längre tids fallande trend. I skrivande stund har Random Length-virkesterminerna fallit med 4,13% till 900,7 dollar. Enligt Sherwood Lumbers COO, Kyle Little, var nedgången från rekordhöga 1 734 dollar i maj oundviklig och sedan dess har priserna sjunkit med cirka 51,91%.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Under en intervju på Fox Business ”Mornings with Maria”, uppgav Little att timmerpriserna hade nått en ohållbar prispunkt och att det därför bara var en tidsfråga innan marknaden drog tillbaka. Samtidigt menar Little att en ökad efterfrågan på virke är att vänta på grund av de aktuella utmaningarna inom alla led av leverantörskedjan.

Förra veckan uppgav virkesproducenten Weyerhaeusers verkställande direktör, Devin Stockfish, att :”Jag tror inte att timmerpriser på 1 000 dollar är det nya normala. Men med detta sagt, när du tänker på mängden bostäder som vi kommer att behöva bygga i USA under de närmaste tre, fem, tio åren, så innebär det en stor efterfrågan på träprodukter.”

Under samma intervju förutspådde timmerproducenten PotlatchDeltics chefer att virkespriserna kommer att förbli på mellan 700 och 800 dollar nästa år. Även om detta är en betydande minskning från den nuvarande nivån så är det fortfarande högre än nivån före pandemin på 639 dollar.

Nedgången i virkespriserna kommer vid en tidpunkt när husbyggarnas förtroende har sjunkit till den lägsta nivån på tio månader. Enligt National Association of Home Builders (NAHB) beror nedgången på brister inom försörjningskedjan och stigande priser på olika råvaror. I juni låg hembyggarnas förtroende för nybyggda småhus vid 81. Siffran motsvarar en nedgång med två punkter. En avläsning över 80 signalerar dock fortsatt ökad efterfrågan och minskande lager på bostadsmarknaden.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust