Råoljepriset stiger efter att OPEC+:s krisförhandlingar sköts upp

By: Faith Maina
Faith Maina
Faith strävar efter att förenkla komplicerat material så att investerare kan fatta mer informerade beslut. När Faith inte fokuserar… read more.
on jul 6, 2021
  • Brent-oljan ligger över 77 dollar efter att OPEC+:s krisförhandlingar skjutits upp.
  • Saudiarabien och Förenade Arabemiraten är oense om alliansens förslag om produktionsökning fram till 2022.
  • I USA ligger bensinpriserna på den högsta nivån på sjuår och har stigit med 44% de senaste 12 månaderna.

Råoljepriset har ökat under den pågående krisen för OPEC+. Höjningen av bensinpriserna i USA är ett bevis på en ökad efterfrågan på råolja.

Råoljepriset

Krisförhandlingar för OPEC+

I fredags röstade medlemmarna i OPEC+ om förslaget att öka råoljeproduktionen med cirka 2 miljoner fat per dag mellan augusti och december. Planen skulle se koalitionen öka produktionen med 400 000 bpd om en månad. Dessutom föreslogs att de nuvarande produktionsbegränsningarna skulle förlängas till slutet av det kommande året. Analytiker hade förväntat sig att OPEC+ skulle öka sin produktion med cirka 500 000 bpd från och med augusti.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

UAE har dock motsatt sig några av klausulerna i förslaget, vilket har höjt råoljepriset. Samtidigt stöder Förenade Arabemiraten koalitionens förslag om att öka oljetillförseln på kort sikt. Det strävar dock efter bättre villkor för det kommande året.

Saudiarabien, alliansens de facto-ledare, har efterlyst en kompromiss för att nå en hållbar överenskommelse. Dödläget mellan de allierade har lett till att krisförhandlingarna skjuts upp till ett okänt datum.

Dramat inom OPEC+ kommer vid en tidpunkt då bensinpriserna i USA har nått den högsta nivån på sju år. Bensinen kostar nu 3,13 dollar per gallon. Siffran motsvarar en ökning med 44% jämfört med för ett år sedan.

Råoljepriset – teknisk prognos

Råoljepriset har fortsatt en stigande trend, vilket har varit fallet sedan slutet av juni. I skrivande stund har riktmärket för global olja – Brent-terminerna – ökat med 1,27% till 77,08 dollar. Detta är den högsta nivån sedan oktober 2018. Under de senaste fem sessionerna har priset ökat med över 5%. På 2-timmarsdiagrammet handlas Brent över de 25 och 50 dagars exponentiella glidande medelvärdena. Dessutom signalerar bildandet av en stigande trendlinje, som är markerad i svart, ytterligare vinster.

Under de kommande sessionerna förväntar jag mig att råoljepriset kommer att fortsätta stiga. Så länge som priserna ligger över den stigande trendlinjen kvarstår de hausseartade utsikterna. På kort sikt kommer det sannolikt att hålla sig runt 77,00 när tjurarna tar sats mot den högre nivån på 78,00. Om momentumet inte räcker till för att förbli på 77 kommer stödnivån sannolikt att falla till 76,50 eller längs 25 dagars EMA vid 76,00.

Råoljepriset

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust