DXY: Dollarindexet skjuter upp när globala index sjunker

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on jul 19, 2021
  • Det amerikanska dollarindexet steg för tredje dagen i rad när antalet Delta-fall ökade.
  • Indexet steg när investerare rusade till dollarn som en "trygg hamn" under kristider.
  • Globala index som Dow Jones, FTSE 100 och DAX sjönk.

Det amerikanska dollarindexet (DXY) steg för tredje dagen i rad när investerare flydde till dollarn som en ”trygg hamn” när antalet covid-19-infektioner ökade i en rad länder. DXY-indexet steg med 0,30% till 92,86 dollar, vilket är den högsta nivån sedan den 5 april.

DXY stiger när investerare rusar till dollarn

Det amerikanska dollarindexet är en av de bästa indikatorerna för dollarns prestanda. Indexet spårar valutans resultat gentemot en rad andra valutor som euron, det brittiska pundet, den kanadensisk dollarn och japanska yenen. Idag steg indexet när den amerikanska dollarn steg med 1,30% mot den kanadensiska dollarn och 0,38% mot pundet. Dollarn steg också med 0,30% respektive 0,25% mot den japanska yenen och euron.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Denna prisutveckling berodde främst på den ökande oron över Delta-varianten av covid-19-viruset som orsakar förödelse globalt. Tidigare idag meddelade New South Wales att man kommer att intensifiera sina lockdown-åtgärder och Victoria tillkännagav nya restriktioner. I ett uttalande sa en fransk minister att landet sannolikt kommer att införa ett nytt utegångsförbud i Paris.

Samtidigt rapporterade Thailand ett drastiskt ökat antal fall. I Storbritannien hävdes samtliga covid-19-restriktioner idag trots att ledande forskare varnar för att antalet dagliga fall kommer att öka till fler än 200 000. Boris Johnson befinner sig också i karantän efter att han varit i kontakt med Sajid Javid, landets hälsovårdsminister som testat positivt.

DXY-resultatet sammanföll också med en kraftig nedgång för globala aktier. I Europa sjönk DAX-, CAC 40- och FTSE 100-indexen med mer än 1,50%. Stoxx 50-indexet sjönk till den lägsta nivån på sju veckor. På samma sätt sjönk Dow Jones-, S&P 500- och Nasdaq 100-indexen med mer än 0,50% i USA.

Prognos för det amerikanska dollarindexet

Dollar index
Det amerikanska dollarindexet

1-dagsdiagrammet visar att dollarindexet har haft en stadig stigande trend. Längs vägen har det bildat en liten stigande kanal som visas i blått. Det har rört sig längs kanalens övre sida och de glidande medelvärdena för 25 och 15 dagar. Det ligger fortfarande under den viktiga motståndsnivån vid 93,45 dollar, medan Relative Strength Index (RSI) ligger något under den överköpta nivån. Därför kommer indexet sannolikt att bryta ut högre när investerare riktar in sig mot nyckelnivån vid 93,45 dollar.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust