GBP/USD: Är pundet ett köp under den brittiska ”Frihetsdagen”?

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on jul 19, 2021
  • GBP/USD-paret har haft en fallande trend den senaste tiden.
  • Idag är Storbritanniens s.k. "frihetsdag" när regeringen upphäver alla covid-19-restriktioner.
  • Andra katalysatorer den här veckan är brittiska detaljhandelsuppgifter och ECB:s räntebeslut.

GBP/USD-priset är under press på Storbritanniens s.k. ”Frihetsadag”. Paret handlas för 1,3755, vilket är den lägsta nivån på en vecka.

Frihetsdagen

Idag måndag är Storbritanniens s.k. ”Frihetsdag” när regeringen kommer att upphäva alla covid-19-restriktioner. Det är inte längre ett måste att bära ansiktsmask och företag kan öppna som vanligt igen. Detta inkluderar alla företag som restauranger och nattklubbar.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

De nya åtgärderna från regeringen kommer efter att landet har gjort ett bra jobb med sina vaccinationskampanjer. Fler än 46 miljoner av alla brittiska medborgare har fått minst en dos av vaccinet. Av dessa har 35 miljoner fått en full dos av vaccinet.

Analytiker har olika åsikter på den brittiska Frihetsdagen. Vissa analytiker tror att det kommer att leda till ökad affärsaktivitet när fler företag öppnar igen. Samtidigt bedömer vissa analytiker att återöppningen kommer att få oavsiktliga konsekvenser. Inte minst att ekonomin kan sakta in igen eftersom fler människor kommer att smittas.

GBP/USD kämpar också efter de senaste starka ekonomiska uppgifterna från USA. I fredags avslöjade data att USA:s detaljhandel ökade med 0,1% i juni trots att konsumentpriserna steg och bilmarknaden stod inför betydande utmaningar. Försäljningen ökade med 19% på årsbasis – visserligen utifrån en låg bas eftersom försäljningsvolymen minskade kraftigt 2020.

Ytterligare uppgifter från USA visade att konsumentpriserna steg med 5,4% medan antalet amerikaner som ansökte om arbetslöshetsersättning för första gången minskade till 360 000.

Senare denna vecka kommer GBP/USD att reagera på de senaste brittiska detaljhandelsuppgifterna som väntas på torsdag. Paret kommer också att reagera på det senaste räntebeslutet från den Europeiska centralbanken.

GBP/USD – teknisk analys

GBP/USD
GBP/USD – teknisk graf

GBP/USD-paret har fått kämpa den senaste tiden och har sjunkit från månadens högsta nivå på 1,3906 till 1,3750. På 4-timmarsdiagrammet har paret sjunkit under de korta och långsiktiga glidande medelvärdena. Det har också rört sig till Bollinger Bands nedre sida medan oscillatorer som MACD har dragit sig tillbaka. Därför kommer paret sannolikt att återuppta den fallande trenden när björnarna riktar in sig mot nästa nyckelstöd vid 1,3850.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust