DXY: Dollarindexet sjunker med rekordlåga realräntor i USA

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on jul 27, 2021
  • Det amerikanska dollarindexet sjönk något när USA:s realräntor sjönk.
  • Den reala avkastningen är ett mått på avkastningen som påverkar inflationen.
  • FOMC inleder sitt möte idag och meddelar sitt beslut imorgon.

Det amerikanska dollarindexet (DXY) drog sig tillbaka från förra veckans topper när ett nyckelmätvärde för USA:s inflation föll inför Fed-beslutet. Indexet sjönk till 92,53 dollar, vilket är cirka 0,70% under den högsta punkten denna vecka.

De amerikanska realräntorna sjunker till rekordlåga nivåer

Den största katalysatorn för det amerikanska dollarindexet den här veckan är det kommande räntebeslutet från Federal Reserve. Centralbanken kommer att inleda sitt möte idag och publicera sitt beslut imorgon. Analytiker förväntar sig att banken lämnar räntorna oförändrade i intervallet 0% till 0,25%.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Till skillnad från Bank of Canada och Reserve Bank of Nya Zeeland (RBNZ) förväntas banken behålla sin kvantitativa lättnadspolicy intakt. Genom detta program köper banken tillgångar värda 120 miljarder dollar per månad.

Beslutet kommer vid en tidpunkt när USA kämpar mot en ny våg av covid-19. Antalet covid-fall har ökat i nästan alla stater och i ett uttalande sa Bidens viktigaste rådgivare att regeringen överväger att återigen göra ansiktsmasker obligatoriska – även bland de vaccinerade.

Viktigast är att beslutet kommer vid en tidpunkt när den reala avkastningen har sjunkit till rekordlåga nivåer. Den reala räntan för de 10-åriga amerikanska statsobligationerna sjönk under noll igår, vilket innebär betydande risker för pensionsfonder och andra stora investerare. Den reala avkastningen mäter avkastningen som investerarna förväntar sig efter att inflationen räknats in.

Vidare har de nominella obligationsräntorna minskat avsevärt från sin högsta punkt i början av året. Den 10-åriga obligationsräntan sjönk till 1,25% medan den 30-åriga sjönk till 1,934%.

Därför har dollarindexet förmodligen sjunkit eftersom investerare förväntar sig att Fed kommer att behålla sin policy oförändrad. Senare idag kommer DXY att reagera på de senaste amerikanska uppgifterna om konsumenternas förtroende och beställningsdata för hållbara varor.

Teknisk analys av det amerikanska dollarindexet

US dollar index
Det amerikanska dollarindexet

4-timmarsdiagrammet visar att DXY-indexet har bildat en stigande kanal som visas i svart. Priset ligger nu något över den nedre raden i den stigande kanalen. Det har också sjunkit under de 25 och 50 dagars glidande medelvärdena, medan Relative Strength Index (RSI) har flyttat sig nära den översålda nivån.

Därför kommer indexet sannolikt att bryta ut lägre inför FOMC-beslutet. Om detta händer är nästa nyckelnivå att titta på 92 dollar, vilket är ungefär 0,65% under den aktuella nivån.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust