Här är varför Regenxbio-aktierna gått upp nästan 30% på måndag morgon

By: Wajeeh Khan
Wajeeh Khan
Wajeeh är aktivt intresserad av världsfrågor och teknik, är en ivrig läsare och älskar att spela bordtennis på fritiden. read more.
on sep 13, 2021
  • Regenxbio samarbetar med AbbVie för att utveckla och kommersialisera RGX-314.
  • Kandidatens genterapi syftar till att behandla kroniska näthinnesjukdomar.
  • Affären mellan de två företagen förväntas slutföras i slutet av 2021.

Regenxbio Inc (NASDAQ: RGNX) hoppade cirka 30% på börsen på måndagsmorgonen när det tillkännagav ett partnerskap med biofarmaceutiska jätten AbbVie Inc (NYSE: ABBV).

”I samarbete med REGENXBIO strävar vi efter att göra en anmärkningsvärd inverkan för de miljoner patienter som lider av synförlust i samband med näthinnesjukdomar”, säger Tom Hudson, vice vd för AbbVie.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Aktierna i AbbVie stiger också mer än 2,0% idag.

Affären förväntas slutföras i slutet av året

De två företagen tillsammans kommer att utveckla och kommersialisera en potentiell engångs genterapi som de kallar RGX-314 för kroniska näthinnesjukdomar, inklusive diabetisk retinopati (DR) och våt åldersrelaterad makuladegeneration (våt AMD).

AbbVie kommer att dela kostnader relaterade till ytterligare studier på RGX-314, tillade pressmeddelandet. Det kommer att göra en 370 miljoner dollar i förskott till Regenxbio och ytterligare upp till 1,38 miljarder dollar i milstolpar. Affären kommer sannolikt att avslutas i slutet av 2021.

Regenxbio kommer att ”leda tillverkningen av RGX-314 för klinisk utveckling och kommersiell leverans i USA”, medan AbbVie kommer att tjäna rollen utanför USA. Därför kommer Regenxbio att ta 50% av den totala vinsten som genereras från USA: s nettoomsättning på RGX-314, men endast i nivå med royalties från internationell försäljning.

Regenxbio VD Mills anmärkningar

I en kommentar om partnerskapet sa Regenxbios vd Kenneth T. Mills:

”AbbVie är en stark, kompletterande partner för REGENXBIO. Vi förväntar oss att utnyttja AbbVies globala utvecklings- och kommersiella infrastruktur inom ögonvård med vår expertis inom klinisk utveckling av AAV-genterapi och djup egen kunskap om tillverkning och produktion för att fortsätta utvecklingen av RGX-314.”

Företaget på 1,76 miljarder dollar testar för närvarande RGX-314 hos patienter med våt AMD och DR via två administreringsvägar; subretinal och suprachoroidal, i separata studier.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust