Evergrande $300 miljarder kollaps kan ha en dominoeffekt

By: Ruchi Gupta
on sep 20, 2021
  • China Evergrande Group är den mest skuldsatta kinesiska fastighetsutvecklaren, nästan i konkurs
  • Evergrande kan kollapsa under en skuld på över 300 miljarder dollar
  • Bankerna vägrar låna ut till köpare av Evergrandes oavslutade projekt

Enligt AllianceBernsteins Jenny Zeng är de mycket bedrövade kinesiska fastighetsföretagen på väg att kollapsa, med landets mycket skuldsatta utvecklare China Evergrande Group (HKG: 3333) som nästan är fallande. Zeng sa till CNBC:s ”Street Signs Asia” att det finns möjlighet till en ”dominoeffekt” efter kollapsen av Evergrande.

Evergrande är på väg att misslyckas eftersom bankerna skärper utlåningen

Co-chefen för Asiens ränteinkomst på AllianceBernstein sa: ”På offshore-dollarmarknaden finns det en betydande stor del av utvecklare (som) är underförstådda att vara mycket oroliga.” Hon sa att det är osannolikt att utvecklarna överlever längre så länge refinansieringskanaler kommer att fortsätta att stängas under längre perioder.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Evergrande, den mest skuldsatta fastighetsutvecklaren i världen, kan kollapsa under en skuld på över 300 miljarder dollar och har vid flera tillfällen varnat för att det kan komma att misslyckas. Tyvärr har bankerna varit fasta på att erbjuda ytterligare lån till köpare av Evergrande bostadsprojekt som fortfarande är oavslutade, och kreditvärderingsinstitut har ofta nedgraderat företaget på grund av dess likviditetsproblem.

Efter riktlinjer från den kinesiska regeringen för att regera över fastighetsföretagens upplåningsräntor drabbades även andra fastighetsutvecklares ekonomiska ställning. Ett tak på skulder relaterade till ett företags tillgångar, kassaflöden och kapital är bland de skisserade åtgärderna.

Zeng förklarade när han övervägde Evergrande på egen hand att de sociala och finansiella riskerna med företaget är hanterbara. Hon citerade den kinesiska fastighetsmarknadens fragmentering som motivet bakom.

Andra utvecklare som kämpar utgör 10-15% av den totala marknaden

Även om de utvecklare som kämpar är individuellt små i förhållande till Evergrande, utgör de cirka 10 till 15% av den totala marknaden. Zeng varnade för en potentiell kollaps kan leda till systemiskt spillover till andra sektorer i ekonomin. Tillade hon:

”När det väl har börjat krävs det mycket mer ur ett politiskt perspektiv för att stoppa det än att förhindra att det händer.”

Zeng sa:

”Trots Evergrandes storlek – vi vet alla att det är den största utvecklaren i Kina, förmodligen den största i världen – [står] fortfarande för endast 4% och nu är det ännu mindre av den totala årliga försäljningsmarknaden. Skulden, särskilt landskulden, är väl säkerställd.”

Enligt vissa ekonomer kan kollapsen vara ”Lehman-ögonblicket” i Kina, med hänvisning till Lehman Brothers konkurs efter bolånekrisen som utlöste finanskrisen 2008.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust