Råoljepriset närmar sig $80; här är vad som kommer

By: Faith Maina
Faith Maina
Faith strävar efter att förenkla komplicerat material så att investerare kan fatta mer informerade beslut. När Faith inte fokuserar… read more.
on sep 28, 2021
  • Råoljepriset har legat över $70 sedan slutet av augusti när den globala efterfrågan ökar.
  • Brent-terminer närmar sig $80 till nuvarande $79,36, vilket är dess högsta nivå sedan oktober 2018.
  • Goldman Sachs senaste prognos på 90 dollar per fat verkar nu uppnåbar under den kommande vintersäsongen.

Råoljepriset handlas nära ett treårigt högt som centimeter närmare den avgörande nivån på $80. Tidigt på tisdagen låg Brent-terminerna på 79,36 dollar eftersom det minskade från måndagens högsta på 79,89 dollar. Samtidigt var riktmärket för amerikansk olja – WTI -terminer – 75,36 dollar efter att ha minskat från måndagens högsta på 75,75 dollar.

Crude oil price
crude oil price

Efterfrågan

Sedan slutet av augusti har råoljepriset handlat stadigt över supportzonen till $70. Med det pågående rallyt verkar Goldman Sachs senaste prognos uppnåbar. Under den senaste veckan hävdade företagets globala chef för råvaruforskning, Jeff Currie, att priset kan nå 90 dollar per fat. Den förväntade ökningen grundas på sannolikheten för att vintersäsongen på norra halvklotet är kallare än normalt.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Oljemarknaden är fortfarande föremål för strama leveranser när den globala efterfrågan återhämtar sig från Delta-varianten. Dessutom har USA:s produktion ännu inte återhämtat sig helt från störningarna som orkanen Ida utlöste.

Under de efterföljande sessionerna kommer lagerdata från API och MKB sannolikt att ge näring åt den pågående berättelsen om strama leveranser och ökad efterfrågan. Sent på tisdagen kommer investerare att vara sugna på API: s siffror efter förra veckans läsning av -6,108 miljoner fat. Dessutom förväntar sig analytiker att MKB-data visar ett drag på 2,333 miljoner fat jämfört med föregående veckas nedgång på 3,481 miljoner.

Prediksion av råolja

På måndagen förlängde oljepriset sina vinster till handel på den högsta nivån sedan oktober 2018. Även om det har lättat tidigt på tisdagens session är det fortfarande nära den psykologiska nivån på 80.

Sedan början av september har Brent-futures- riktmärket för global olja- ökat med cirka 11,02%. Under den senaste veckan har priset stigit med 6,95%. Särskilt har den handlat stadigt över den avgörande supportzonen på 70 sedan den flyttade förbi den zonen i slutet av augusti.

I skrivande stund ökade Brent-oljan med 1,73% till 79,36. På ett två timmars diagram handlas det över 25 och 50 dagars exponentiella glidande medelvärden.

På kort sikt kommer råoljepriset sannolikt att finna motstånd på den psykologiska nivån 80. Därefter kan en återgång placera stödnivån längs 25-dagars EMA till 78,41. Ytterligare hausseartad fart kan driva priset till 80,96 i mitten av oktober 2018. Ett drag under 78 kommer dock att ogiltigförklara denna avhandling.

crude oil price
crude oil price
Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust