Förutsägelse för råolja mitt i globala efterfrågan

By: Faith Maina
Faith Maina
Faith strävar efter att förenkla komplicerat material så att investerare kan fatta mer informerade beslut. När Faith inte fokuserar… read more.
on okt 14, 2021
  • Råoljepriset ligger kvar över $80 även efter att OPEC+ sänkt sin efterfrågeprognos för 2021.
  • Fokus ligger nu på MKB-data på torsdagseftermiddagen för en bekräftelse av API:s högre än väntade byggnad.
  • Rysslands president har hävdat att oljepriset kan nå 100 dollar per fat i slutet av året.

Råoljepriset håller sig stadigt över den avgörande nivån på $80 även efter att OPEC+ justerat sina efterfrågesutsikter för innevarande år.

crude oil price
crude oil price

Utsikter för oljebehov

I månadsrapporten som släpptes på onsdagen förutspådde OPEC + att det globala oljebehovet skulle öka med 5,82 miljoner bpd. Siffran är en nedgång från dess tidigare förutsägelse på 5,96 miljoner bpd.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Den nedåtgående revisionen grundar sig på data som släppts under de senaste tre kvartalen. Koalitionen var dock snabb med att tillägga att dessa utsikter kan komma att förbättras om naturgaspriserna fortsätter att stiga. När det gäller det kommande året har OPEC+ bibehållit sina efterfrågesikter på 4,2 miljoner bpd.

Även med de pågående bekymmerna över den globala efterfrågan på olja, anser olika analytiker att råoljepriset kommer att fortsätta att notera betydande vinster under de kommande månaderna. Till exempel räknar Goldman Sachs med att varan kommer att nå 90 dollar per fat i slutet av året.

På onsdagen toppade Rysslands president den siffran genom att hävda att olja kan handla till 100 dollar per fat inom överskådlig framtid. I ett uttalande inför den ryska energiveckan hävdade Vladimir Putin vidare att alliansen sannolikt kommer att fortsätta med sitt nuvarande produktionsavtal till slutet av 2022. Med hänvisning till den pågående energikrisen i Europa indikerade Putin att hans land var villigt att leverera ytterligare naturliga gas att fortsätta på begäran.

Råoljepriset reagerar vidare på de amerikanska oljelagrets veckovisa uppgifter. Veckans siffror har försenats med en dag på grund av Columbus Day -semestern.

Sent på onsdagen släppte American Petroleum Institute (API) högre siffror än väntat. Enligt institutet, mängden olja i lager ökade med 5.213 miljoner fat under veckan som slutade den 8: e oktober. Analytiker hade förväntat sig en lägre byggnad på 140 000 fat jämfört med föregående veckas 951 000 fat. Bensinlagret och destillatlagren sjönk dock med 4,6 miljoner respektive 2,7 miljoner fat.

Analytiker och investerare kommer att försöka bekräfta trenden i form av inventeringsdata som planeras att offentliggöras av MKB på torsdagseftermiddagen. Under de två senaste utgåvorna har byrån spelat in en oväntad version. Faktum är att de amerikanska lagrenas nuvarande trend återspeglar efterfrågan på OPEC+. Lagerdata, tillsammans med de viktigaste intressenternas prognoser, kan dämpa vinsterna på råoljepriset på kort sikt.

Oljeprisets tekniska utsikter

WTI-terminer handlas över den avgörande supportzonen på 80 trots att lagernumret från API är högre än väntat. Efter att ha nått en 7-årig hög på måndagen, drog råoljepriset tillbaka till onsdagens lägsta på 79,40.

I skrivande stund ökade riktmärket för amerikansk olja med 0,64% till 81,04. På ett två timmars diagram handlas det något över 25 och 50 dagars exponentiella glidande medelvärden.

Jag förväntar mig att råoljepriset kommer att handlas inom ett snävt intervall före MKB: s lagerdata. Det kommer sannolikt att få stöd längs 25-dagars EMA vid 80.61 samtidigt som det upplever motstånd vid tisdagens högsta 81.60.

Även med en högre konstruktion än väntat kommer WTI-terminer förmodligen hålla sig stadigt över den avgörande stödzonen 80. Björnarna kan försöka bryta stödet genom att testa veckans lägsta på 79,41 innan de studsar tillbaka över 80,00. På nedsidan kommer en flyttning av den övre gränsen för den ovannämnda horisontella kanalen förmodligen att placera motståndsnivån på 82,49.

crude oil price
crude oil price
Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust