Här är anledningen till att IAG-aktien riskerar en stor återgång

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on okt 18, 2021
  • IAG-aktien har sjunkit kraftigt de senaste dagarna.
  • Nedgången beror främst på den ökande rädslan för marginalkomprimering när oljepriset stiger.
  • Aktien kan fortsätta falla inom kort.

IAG-kursen (LON: IAG) kollapsade med mer än 3% när oron för marginalerna ökade. Investerare väntar också på viktiga kvartalsresultat från några av sina amerikanska kamrater. Aktien sjönk till 175p, vilket var cirka 12% under den högsta nivån denna månad.

British Airways marginalproblem

IAG-aktien har haft fantastiska veckor. Aktien har stigit med mer än 25% från den lägsta nivån i september.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Denna prestation berodde mest på att de flesta analytiker räknar med att efterfrågan på flygresor kommer att fortsätta öka under de kommande månaderna. I synnerhet finns det tecken på att transatlantiska resor kommer att starta om i november. Detta är anmärkningsvärt eftersom dessa flygningar vanligtvis är de mest lönsamma.

Det finns dock också oro över företagets marginaler när priset på råolja stiger. På måndagen steg priset på Brent till $83 medan West Texas Intermediate (WTI) steg till mer än $80. Denna trend kommer att leda till högre flygbränslepriser. Detta är anmärkningsvärt eftersom jetbränsle är den största kostnaden för många flygbolag.

Dessa bekymmer förvärrades förra veckan när Delta Airlines levererade sina resultat. Medan företaget gjorde vinst under tredje kvartalet varnade ledningen för att höga bränslekostnader kommer att påverka dess marginaler.

Samma uppfattning kommer sannolikt att upprepas denna vecka när andra stora företag publicerar sina resultat. United Airlines publicerar sina resultat på tisdag medan Southwest och American Airlines publicerar sina resultat på torsdag.

Även om dessa företag verkar i olika regioner från IAG: s varumärken, kommer deras resultat att skicka en signal om flygindustrins tillstånd.

IAG-aktien reagerar också på nyheter om att British Airways har flygbolagets pilots välsignelse att starta ett nytt budgetflygbolag.

IAG-aktiekursprognos

iag share price

Fyrtimmarsdiagrammet ser inte bra ut. IAG-aktien har varit lite trög den senaste tiden. Och på måndagen lyckades aktien röra sig under nyckelstödet på 171p, där det har kämpat med att flytta under flera gånger tidigare.

Aktien har till och med flyttat sig under 25-periodens och 15-periodens glidande medelvärden medan Relative Strength Index (RSI) har bildat en baisseartad divergens. Även om utsikterna för luftfartsindustrin är ljusa är det sannolikt att beståndet kommer att ha en stor tillbakagång på kort sikt.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust