Novavax-aktierna öppnade 25% ned på onsdagen: vad hände?

By: Wajeeh Khan
Wajeeh Khan
Wajeeh är aktivt intresserad av världsfrågor och teknik, är en ivrig läsare och älskar att spela bordtennis på fritiden. read more.
on okt 20, 2021
  • Novavax kämpar fortfarande med att tillverka sitt COVID-vaccin i stor skala.
  • Dess vaccin kan inte heller uppfylla den amerikanska tillsynsmyndighetens kvalitetsstandarder.
  • Aktierna i bioteknikbolaget sjönk med 25% på onsdagsmorgonen.

Aktierna i Novavax Inc (NASDAQ: NVAX) öppnade cirka 25% nedåt i morse på en rapport om att bioteknikföretaget fortsätter att kämpa med att tillverka sitt COVID-19-vaccin i stor skala.

Novavax har ännu inte fått tillstånd för nödsituationer

Tidigare i år sa Novavax att dess vaccin visade 93% effekt mot Coronaviruset. De starka fas III-resultaten fick den amerikanska regeringens operation Warp Speed att hälla in över en miljard dollar för att hjälpa Novavax att öka produktionen av sitt COVID-vaccin.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Ända sedan dess har dock det amerikanska företaget mött flera förseningar i tillverkningen – mer oroväckande när det gäller att göra ett ”rent nog”-vaccin som uppfyller kvalitetsstandarderna från amerikanska FDA.

Novavax har ännu inte vunnit tillstånd för akut användning av sitt ”proteinvaccin” på grund av förseningar i tillverkningen. Det samarbetade nyligen med ett polskt bioteknikföretag Mabion SA för att producera sitt kandidat-coronavirus-vaccin. Det fyraåriga avtalet börjar i december 2021.

Påverkan på den globala kampen mot pandemin

Enligt CNBC:s Meg Tirrell gäller tillverkningsfrågorna eftersom Novavax COVID-vaccin är en viktig del i den globala kampen mot pandemin.

De har lovat många globala vaccininsatser, och om de inte kan få det här vaccinet tillverkat på ett tillräckligt rent sätt och i tillräckligt stora doser, kommer det att slå ett rejält slag mot den globala vaccinationsinsatsen.

Den kraftiga nedgången i aktiekursen i dag återspeglade att aktieägarna var djupt besvikna över ännu en tillverkningsförsening. Aktien är nu nere med mer än 60% från den högsta nivån förra året i början av februari.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust