Utsikterna för råoljepriset efter den fjärde veckan med lagerbyggnad

By: Faith Maina
Faith Maina
Faith strävar efter att förenkla komplicerat material så att investerare kan fatta mer informerade beslut. När Faith inte fokuserar… read more.
on okt 20, 2021
  • Råoljepriset ligger fortfarande över den avgörande stödnivån på $80 trots ökningen av oljelager.
  • USA:s oljelager har kommit högre än väntat i fyra veckor i rad.
  • Energikrisen kommer sannolikt att öka priserna ytterligare trots en sannolik återgång inom en snar framtid.

Råoljepriset är på väg till ett nytt högt år hittills efter att ha noterat vinster i åtta veckor i rad. Sedan mitten av augusti har varan haft en prisuppgång bland de positiva efterfrågesutsikterna. Den pågående energikrisen har fortsatt att höja priserna trots byggandet av oljelager. I skrivande stund minskade WTI-terminerna med 0,68% till 82,47 dollar medan Brent-oljan stiger med 1,14% till 85,08 dollar.

crude oil price
crude oil price

Utsikter för oljebehov

En av aspekterna som har ökat optimismen för den globala efterfrågan på olja är den pågående återhämtningen från coronaviruspandemin. Efter en längre tids nedstängningar har olika länder expansivt öppnat sina gränser.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Till exempel är USA förväntas lyfta sitt reseförbud för fullt vaccinerade utlänningar från 8:e november. Dessutom är Indien nu öppet för turister som anländer till landet via charterflyg. Ökade resor, både lokalt och internationellt, förväntas öka oljebehovet.

Dessutom, med den pågående energikrisen, ses råolja som ett alternativ till naturgas. Kina upplever redan lägre temperaturer inför vintersäsongen på norra halvklotet.

Råoljepriset reagerar också på veckovisa amerikanska inventeringsdata. Siffror som publicerats av American Petroleum Institute (API) sent på tisdag visade att oljelagren steg högre än väntat för den vecka som slutade den 15:e oktober.

Enligt institutet ökade mängden olja i lagring med 3,294 miljoner fat. Siffran är högre än den prognostiserade byggnaden på 2,233 miljoner men lägre än föregående veckas stigning på 5,213 miljoner. Samtidigt sjönk bensinlager och destillatlager med 3,5 miljoner respektive 3,0 miljoner fat.

I synnerhet har oljelagerdata kommit högre än väntat fyra veckor i rad. Även då har råoljepriset noterat vinster i åtta veckor i rad. Både analytiker och investerare är positiva till den globala efterfrågan på olja mitt i den pågående energikrisen. På onsdagen planeras MKB att släppa ut sina lagernummer.

Råoljepriset kan bli föremål för vinsttagande på kort sikt efter rallyt på två månader. Den troliga återgången kan dock fortfarande ha WTI-terminshandel över den avgörande supportnivån på $80 eftersom marknaden fortfarande är starkt hausse.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust