USD/TRY-prognos: förhandsgranskning av CBRT-räntebeslut

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on okt 21, 2021
  • USD/TRY svävar nära dess högsta nivå när investerare väntar på CBRT-beslutet.
  • Ekonomer räknar med att CBRT kommer att sänka räntorna för andra månaden i rad.
  • Paret kan pressa högre om banken sänker räntorna.

USD/TRY-priset steg till det högsta genom tiderna när investerare höll på med ytterligare en räntesänkning av Republiken Turkiets centralbank (CBRT). Paret handlas på 9,2438, vilket är cirka 34% över den lägsta nivån i år.

Förhandsgranskning av CBRT-beslut

Den turkiska centralbanken avslutar sitt två dagar långa möte på torsdag. Ekonomer räknar med att banken kommer att sänka räntorna för andra månaden i rad. Just de räknar med att reporäntan på en vecka kommer att sjunka med 50 punkter till 17,50%.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Samtidigt väntas övernattnings- och utlåningsräntorna sjunka till 16,0% respektive 19%.

Ändå finns det en sannolikhet att CBRT kommer att genomföra en större räntesänkning än väntat även om landets inflation fortsätter att stiga. I penningpolitiken tenderar centralbankerna att höja räntorna högre när inflationen stiger.

I föregående möte överraskade banken marknaden när den sänkte räntorna. Kort därefter steg USD/TRY-priset efter att landets president Erdogan meddelat att han sagt upp tre ledamöter i kommittén. Medierapporter sa att de tre medlemmarna hade motsatt sig räntesänkningarna.

Optionsmarknaden visar att den turkiska liran kommer att sjunka till cirka 9,50 mot den amerikanska dollarn. Valutan har fallit under de senaste nio raka åren.

De senaste uppgifterna visade att Turkiets inflation har skjutit i höjden. För två veckor sedan visade data från landets statistikbyrå att den övergripande inflationen steg snabbast på två år. Just KPI steg med 19,58% i september från 19,25% i augusti. Denna situation kommer sannolikt att fortsätta att förvärras på kort sikt när priserna på viktiga råvaror stiger.

USD/TRY teknisk analys

USD/TRY

Det dagliga diagrammet visar att USD/TRY-paret har varit i en skarp hausse-trend de senaste månaderna. Denna trend har drivit den turkiska liran till en all-time low.

Som ett resultat är paret något över den viktiga motståndsnivån vid 8.8240, vilket var det tidigare all-time high. Den hausseartade trenden stöds också av 25-dagars- och 50-dagars glidande medelvärden.

Paret kommer sannolikt att fortsätta stiga när tjurar riktar nästa viktiga motståndsnivå till 9.50. Men eftersom en räntesänkning redan har prissatts finns det också en möjlighet att den sjunker till cirka 9.00.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust