GBP/USD-prognos som BOE-chefsekonom utfärdar varning om inflationen

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on okt 22, 2021
  • GBP/USD-paret har varit på en stark hausseartad trend den senaste tiden.
  • Paret svävar nära sin högsta nivå sedan september.
  • BOE:s chefsekonom varnade för att inflationen kan stiga till 5,0%.

GBP/USD-priset svävar nära den högsta nivån sedan mitten av september efter att chefsekonomen för Bank of England (BOE) utfärdade en stor varning om inflationen. Paret väntar också på de senaste brittiska detaljhandelsdata. Det handlas på 1,3800, vilket är något under veckans högsta på 1,3835.

Storbritanniens inflation och detaljhandel

Tidigare i veckan publicerade Storbritannien relativt svaga konsumentinflationsdata. Siffrorna visade att uppgifterna om konsumentinflationen över huvud taget sjönk till 3,1% i september. Denna nedgång var något lägre än vad de flesta analytiker förväntade sig. Uppgifterna låg över Bank of Englands mål på 2,0%.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Det finns dock förväntningar på att landets konsumentprisindex fortsätter att stiga när energikrisen fortsätter.

I ett uttalande sa den nya BOE-chefsekonomen, Huw Pill, att landets inflationstakt kan stiga till ”nära eller till och med något över 5%” år 2022. Han sa sedan att banken kommer att ha ett levande beslut om när man ska höja priser i sitt novembermöte.

Uttalandet kom några dagar efter att BOE-guvernören, Andrew Bailey, sade att banken måste agera för att hålla ett lock på inflationen. Därför tror vissa analytiker att en räntehöjning kan komma så snart som i november.

De främsta flyttarna i GBP/USD kommer att vara de senaste PMI- och detaljhandelsnumren i Storbritannien. Ekonomer förväntar sig att uppgifterna visar att försäljningen i detaljhandeln ökade från -0,9% i augusti till 0,5% i september. På årsbasis förväntas dock försäljningen ha sjunkit från 1,9% till -0,4%.

Kärnhandelsförsäljningen, som utesluter den flyktiga maten och energin, förväntas ha ökat med 0,2% i september. De förväntas ha sjunkit till 1,7% i september. Markit kommer också att publicera oktober-PMI-data från flash.

GBP/USD prognos

GBP/USD

GBP/USD-paret har rört sig åt sidan de senaste dagarna. Paret har minskat från 1,3835 till 1,3800. Det ligger något över det viktiga stödet vid 1.3750, vilket var den högsta nivån den 23 september. Paret ligger kvar över 25-dagars- och 50-dagars glidande medelvärden.

Därför kommer paret sannolikt att ha ett paus- och omprövningsmönster, där det testar nyckelstödet igen vid 1.3750 och sedan fortsätter den hausseartade trenden.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust