Varför jag köper USD/ZAR efter SARB-beslutet.

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… Läs mer.
on nov 18, 2021
  • USD/ZAR-paret steg till den högsta nivån på mer än ett år.
  • Den har stigit med mer än 16% från sin lägsta nivå i juni.
  • Paret kommer sannolikt att fortsätta stiga den närmaste tiden.

USD/ZAR-paret sköt i höjden till den högsta nivån sedan november 2020 på torsdagen. Detta hopp inträffade efter att South Africa Reserve Bank (SARB) publicerade sitt räntebeslut. Den handlas till 15,61, vilket är cirka 16,8% över den lägsta nivån i juni i år.

SARB:s räntebeslut

SARB fattade sitt räntebeslut på torsdagen. I den överraskade banken marknaden genom att höja räntorna med cirka 25 punkter. Referensräntan steg från 3,50% till 3,75%. Detta var ett anmärkningsvärt beslut eftersom de flesta analytiker förväntade sig att banken skulle hålla räntorna stabila. Det var också en överraskning eftersom det var den första räntehöjningen på mer än två år.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

SARB-beslutet var en betydande avvikelse från vad Republiken Turkiets centralbank (CBRT) gjorde. Även med den turkiska inflationen stigande, beslutade banken att sänka räntorna för tredje månaden i rad.

SARB-beslutet kom vid en viktig tidpunkt för den sydafrikanska ekonomin. Inflationen har ökat medan arbetslösheten har stigit. Det betyder att den en gång lovande ekonomin har gått in i en stagflation. Stagflation definieras som en period av trög BNP-tillväxt som åtföljs av hög inflation.

Data från den sydafrikanska statistikbyrån visade att den totala inflationen steg till 5% i oktober. Det var i linje med vad de flesta analytiker förväntade sig. Viktigast av allt, det rörde sig över 4,5%, vilket är mittpunkten för banken. Bankens beslut var också att skicka ett meddelande till investerare att SARB inte kommer att agera som CBRT agerar. I ett uttalande sa en fondförvaltare på Matrix Fund Managers:

”Tillväxtbegränsningarna är inte nödvändigtvis på den monetära sidan, utan snarare på strukturella begränsningar såsom oflexibilitet på arbetsmarknaden, kompetensnivåer, elförsörjning och regelbördan för små, medelstora och mikroföretag.”

USD / ZAR prognos

USD/ZAR

Det dagliga diagrammet visar att USD/ZAR-paret har varit i en kraftig hausseartad trend under de senaste veckorna. Noterbart är att paret handlas på en viktig nivå eftersom det är längs halsen på det inverterade huvud- och axelmönstret.

Samtidigt stöds den hausseartade trenden av 25-dagars och 50-dagars glidande medelvärden (MA). Därför, eftersom det har bildat ett inverterat H&S-mönster, finns det en sannolikhet att det kommer att fortsätta att stiga. En försiktig uppskattning är att den kommer att stiga till 14,90. Detta är samma avstånd från huvudet till axeln.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money