USD/TRY: Turkisk liras kollaps kan bli värre – Istanbul Economics

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on nov 25, 2021
  • Den turkiska liran kollapsade mer denna vecka.
  • Nedgången skedde efter ett stort tal av Erdogan.
  • Analytiker på Istanbul Economics förväntar sig att situationen kommer att förvärras.

Den turkiska liran (USD/TRY) kollapsade den här veckan efter ett eldigt tal av president Recep Erdogan. USD/TRY-paret hoppade till den högsta någonsin på mer än 13. Samma trend inträffade i andra par som GBP/TRY och EUR/TRY. Nu, medan den turkiska liran har stabiliserats lite, tror vissa analytiker att situationen kan bli värre snart.

Turkiska liran har varit i ett fritt fall

Det är relativt lätt att förklara varför den turkiska liran har kollapsat med mer än 40% i år och med mer än 300% under de senaste 15 åren.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

För att en valuta ska förbli stabil är det viktigt för innehavare och investerare att ha förtroende för centralbanken. Detta förklarar varför de flesta centralbanker verkar oberoende av de andra myndigheterna.

Tyvärr har Turkiet ett unikt system som ger presidenten mandat att anställa och avskeda centralbankstjänstemän efter behag. Ja, Erdogan har använt denna makt väl. Under de senaste åren har han ersatt cirka 6 centralbankschefer. Den senaste ombildningen skedde i september när han sparkade tjänstemän som var kritiska till räntesänkningar.

Därefter har CBRT sänkt räntorna med cirka 400 punkter trots att inflationen har stigit till över 20%. Inom ekonomi är den ortodoxa strategin för en centralbank vanligtvis att höja räntorna under en period av hög inflation.

Därför tror vissa analytiker att USD/TRY-paret kommer att fortsätta stiga under de kommande månaderna även om centralbanken har förbundit sig att inte sänka räntorna igen. Eftersom Turkiet är nettoimportör innebär den devalverade valutan att kunderna kommer att betala mer för sina varor.

Analytiker förväntar sig att USD/TRY fortsätter att stiga

Medan vissa analytiker förväntar sig att USD/TRY-paret snart kommer att dra sig tillbaka, tror andra att saker och ting kommer att bli värre.

I en intervju med CNBC varnade Can Selcuki för att situationen kommer att förvärras under de kommande månaderna. Can är general manager på Istanbul Economics.

Han hävdade att konsument- och producentpriserna snart kommer att stiga och att många företag kämpar för att sätta priser. Han varnade också för risker för fallissemang på regeringens dollardenominerade skuld. Du kan se intervjun nedan.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money