IAG aktieprisprognos: köp eller sälj Omicron-dip?

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… Läs mer.
on nov 29, 2021
  • IAG-aktien kraschade hårt på fredagen.
  • Nedgången skedde efter att nyheterna om Omicron dök upp.
  • Vi förklarar om du ska köpa eller sälja denna dip.

Aktiekursen för International Consolidated Airlines Group (LON: IAG) kraschade med mer än 14% på fredagen när investerare reflekterade över den nya virusvarianten. Aktien slutade veckan på 131p, vilket var den lägsta nivån sedan december förra året. Den har sjunkit med mer än 40% från sin högsta nivå i år.

British Airways moderbolag glider

IAG är moderbolag till British Airways, Iberia och Aer Lingus. Precis som alla andra företag inom flygindustrin, kraschade företagets aktie hårt på fredagen efter att sydafrikanska bekräftat en ny version av Covid-19.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Den nya varianten är nu känd som Omicron och ses som farligare än Delta-varianten. Det kan undvika vaccinerna och det sprider sig snabbare. Det betyder att världen kan hamna i problem under de kommande månaderna.

IAG-aktien var inte den enda som kraschade. Företag som Rolls-Royce, United Airlines, American Airlines och Delta föll också på fredagen.

Tyvärr finns det en sannolikhet att dessa aktier kommer att falla kraftigt när marknaderna öppnar. Dessutom har fler länder som Storbritannien, Nederländerna och Australien bekräftat fler fall under de senaste dagarna. De har också aviserat fler åtgärder för att begränsa resor från sydafrikanska länder.

Ändå tror jag i grunden att dessa aktier kommer att studsa tillbaka när investerare reflekterar mer över Omicron-varianten. Dessutom är länder nu mer förberedda på hur de ska leva och hantera viruset. Vissa länder som Storbritannien har också förbundit sig att gå vidare med återöppningsprocessen.

Nyheten om Omicron-varianten kom vid en tidpunkt då IAG gick relativt bra. Företaget startade nyligen om sin mest lönsamma rutt mellan USA och Storbritannien. Det har också ökat sin kapacitet under de senaste veckorna.

IAG aktiekursprognos

IAG share price

Det dagliga diagrammet visar att IAG-aktien har ignorerat de senaste goda nyheterna och tagit sig söderut. Aktien har fallit med mer än 40% från sin högsta nivå i år. Därefter har det sjunkit under de viktiga 50-dagars och 25-dagars glidande medelvärdena.

Aktien har också lyckats gå under den viktiga stödnivån på 136p, vilket var den lägsta nivån den 16 september. Därför misstänker jag att aktierna kommer att få ett lättnadsrally på måndag då investerare reflekterar mer över varianten. Ändå kan vi på medellång sikt inte utesluta en situation där aktien återupptar den baisseartade trenden.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money