Är GBP/USD ett köp eller sälj när brittiska och amerikanska obligationsräntor stiger?

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… Läs mer.
on jan 19, 2022
  • GBP/USD-paret är under intensiv press den senaste tiden.
  • Den har sjunkit med 1,10% från förra veckans högsta.
  • Vi förklarar vad vi kan förvänta oss när de brittiska och amerikanska obligationsräntorna stiger.

GBP/USD-priset rörde sig i sidled efter det starka brittiska konsumentprisindexet (KPI). Paret handlas till 1,3597, vilket är cirka 1,10% under den högsta nivån förra veckan.

Konsumentinflationen i Storbritannien stiger

På tisdagen publicerade Office of National Statistics (ONS) starka jobbdata från Storbritannien. Uppgifterna visade att arbetslösheten fortsatte sin nedåtgående trend i november. Den ligger för närvarande på cirka 4,1%, vilket var den lägsta punkten sedan pandemin startade.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Och på onsdagen publicerade byrån starka konsumentinflationsdata. Den totala KPI-siffran flyttade från 5,1% i november till 5,4% i december. Detta var en högre ökning än medianuppskattningen på 5,2%. På månadsbasis visade uppgifterna att landets inflation sjönk från 0,7% i november till 0,5% i november.

Inflationen steg också exklusive livsmedels- och energipriser. Enligt ONS steg konsumentprisindexet från 4,0% i november till 4,2% i december. Ekonomer förväntade sig att siffran skulle visa att priset backade till 3,9%.

Intressant nog sjönk producentinflationen i december. Insatsen för producentprisindex sjönk från 15,2% till 13,5% i december. Dess produktion minskade från 9,4% till 9,3%.

GBP/USD-paret rörde sig sannolikt i sidled eftersom investerare tror att inflationen kan ha nått en topp i december. Vissa tror att priserna kommer att börja normaliseras under årets första eller andra kvartal.

Dessutom rörde sig paret i sidled när oron för de stigande statsobligationsräntorna rasade marknaden. I USA steg den 10-åriga obligationsräntan till 1,892% medan den 30-åriga räntan steg till 2,20%. Samma trend händer i Storbritannien, där 10-års Gilt har stigit till den högsta nivån sedan 2018.

GBP/USD prognos

GBP/USD

GBP/USD-paret har varit i en baisseartad trend de senaste dagarna. På fyratimmarsdiagrammet ser vi att paret lyckades ta sig under den stigande trendlinjen som visas i svart. Det rörde sig också under 25-periodernas och 50-periodernas glidande medelvärden. En närmare titt visar att de två är på väg att göra en baisseartad crossover.

Därför, för tillfället, är banan för det minsta motståndet för paret lägre, med nästa nyckelstöd att titta på är på 1,3560, vilket är längs det första stödet för standardsvängningspunkten.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money