AUD/USD: Australiska dollarn studsar tillbaka efter starka inflationsdata

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… Läs mer.
on jan 25, 2022
  • AUD/USD-paret studsade tillbaka på tisdagsmorgonen.
  • Paret steg efter att Australien publicerade starka konsumentinflationsdata.
  • Vi förklarar vad vi kan förvänta oss inför FOMC-beslutet.

AUD/USD-priset lutade högre på tisdagsmorgonen efter de senaste australiensiska konsumentinflationsdata. Paret handlas till 0,7146, vilket är något över måndagens lägsta 0,7090 inför kommande konsumentförtroendedata.

Australiens inflation tar fart

De senaste uppgifterna från Australian Bureau of Statistics visade att konsumentinflationen steg under tredje kvartalet 2021.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Den totala KPI steg till cirka 3,5% under året fram till den 31 december, vilket var högre än medianuppskattningen på 3,1%. Kärninflationen, som exkluderar de volatila livsmedels- och energipriserna, steg med 2,6%, vilket var högre än Reserve Bank of Australias (RBA) mål på 2,0%.

Ännu värre, den så kallade icke-diskretionära inflationen steg med 4,5% 2021. Detta är ett viktigt mått som inkluderar saker som hälsokostnader och mat.

De främsta drivkrafterna för de senaste inflationssiffrorna var de pågående energipriserna i Australien och runt om i världen. Dessutom fortsatte utmaningarna i leveranskedjan att driva på inflationen i landet eftersom bristen kvarstod.

Därför steg AUD/USD-paret eftersom analytiker nu prissätter en tonförändring från tjänstemän från Reserve Bank of Australia (RBA). Dessa tjänstemän förväntas nu ge antydningar om högre räntor under årets tredje eller fjärde kvartal.

USA:s konsumentförtroende framåt

Nästa nyckelkatalysator för AUD/USD-priset kommer att vara de senaste amerikanska konsumenternas förtroendedata från USA. Uppgifterna förväntas visa att förtroendet backade från 115 i december till cirka 111 i januari då oron för inflation kvarstod.

Den lägre inflationstakten beror mest på den stigande inflationen och oro för Omicron-varianten.

Samtidigt kommer AUD/USD-paret också att reagera på det senaste Federal Reserve-beslutet som kommer ut på onsdag. Analytiker förväntar sig att banken kommer att lämna räntorna oförändrade och sänka sina kvantitativa lättnader för tredje månaden i rad.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money