USD/CAD sitter och väntar inför BOC-räntebeslutet

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… Läs mer.
on jan 26, 2022
  • USD/CAD-paret rör sig i sidled före BOC-räntebeslutet.
  • Bank of Canada väntas höja räntorna den här veckan.
  • Fed kommer också att avsluta sitt räntebeslutsmöte idag.

USD/CAD-paret rörde sig i sidled före det senaste räntebeslutet från Bank of Canada (BOC) och Federal Reserve. Paret handlas till 1,2600, vilket är något över förra veckans lägsta 1,2462.

Bank of Canadas beslut

BOC och Fed avslutar sina tvådagars penningpolitiska möten på onsdag. Analytiker förväntar sig att de två centralbankerna kommer att fatta hökiska beslut i ett försök att sänka inflationen i de två länderna.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Färska uppgifter visade att det kanadensiska konsumentprisindexet (KPI) har ökat kraftigt under de senaste månaderna medan arbetslösheten har flyttat till under 6%. Därför förväntar sig analytiker att centralbanken kommer att börja sin vandringscykel nu när den redan har avslutat sina kvantitativa lättnader politik.

Exakt, analytiker förväntar sig att BOC kommer att höja räntorna med cirka 25 punkter och sedan antyda att det kommer att genomföra minst två ytterligare höjningar. Analytiker på ING bank skrev att:

”Covid-inneslutningsåtgärderna kommer också att lättas i slutet av månaden och detta bör signalera grönt ljus för att höja priserna. Räkna med en positiv inverkan på CAD, även om externa risker ökar.”

Fed beslut

USD/CAD-paret reagerar också på det kommande räntebeslutet från Federal Reserve. Analytiker förväntar sig att Fed kommer att fatta ett relativt hökiskt beslut. Till skillnad från Bank of Canada kommer Fed inte att höja räntorna den här veckan.

Fed kommer dock att ge tips om att den kommer att genomföra cirka tre räntehöjningar i år. Dessutom kommer de att avsluta den kvantitativa politiken i mars. I ett uttalande på tisdagen sa en analytiker på Bank of America;

”Obligationsmarknaden verkar reagera på fallet i aktier, plus de geopolitiska spänningarna, så kanske Fed låter inte så hökigt som de annars skulle ha gjort. Men vi tror inte att Fed kommer att gå ut och tala om för marknaden att det är fel att prissätta fyra räntehöjningar i år.”

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money