Topp 4 säkra tillflyktsortsvalutor att köpa när VIX ökar

Av:
Mar 8, 2022
Listen
  • Den globala volatiliteten har ökat kraftigt de senaste månaderna.
  • Krisen i Ukraina har bidragit till dessa frågor.
  • Vi identifierar de bästa valutorna för säker tillflyktsort när VIX stiger.

Följ Invezz på TelegramTwitter och Google News för de senaste uppdateringarna >

Den globala volatiliteten har stigit bra de senaste månaderna. Som ett resultat har CBOE volatilitetsindex hoppat till den högsta nivån sedan januari på grund av den pågående krisen i Europa. Här är de bästa säkra tillflyktsorterna som investerare köper.

Amerikanska dollar

Copy link to section

Den amerikanska dollarn är världens reservvaluta även om vissa analytiker ifrågasätter vilken roll den kommer att spela i framtiden. Därför, i tider av kris, tenderar investerare att rusa till dess säkerhet. Till exempel har US-dollarindexet hoppat till den högsta nivån på månader när efterfrågan på säker tillflyktsort fortsätter.

Samtidigt finns det oro för att Federal Reserve kommer att anamma en mer hökaktig hållning under de kommande månaderna. Detta efter att USA publicerat starka sysselsättningssiffror på fredagen. Uppgifterna avslöjade att landet lade till över 600 000 jobb i februari medan arbetslösheten kraschade till cirka 3,8%.

USA kommer att publicera de senaste inflationsdata den här veckan och analytiker förväntar sig ytterligare ett stort antal. Därför, med stigande priser, finns det en sannolikhet att Fed kommer att anamma en mer hökaktig ton.

  • Save

schweiziska franc

Copy link to section

Den schweiziska francen har varit i en stark hausseartad trend mot nyckelvalutor i år. EUR/CHF-paret sjönk till den lägsta nivån sedan 2015. Samma nedåtgående trend har skett i andra par som GBP/CHF och AUD/CHF.

Historiskt sett har schweizerfrancen varit en bra tillflyktsortsvaluta på marknaden. Investerare älskar det på grund av de schweiziska bankernas styrka och det faktum att Schweiz har upprätthållit neutralitet i nyckelfrågor. Den bröt neutralitetshållningen i år när den beslutade att sanktionera Ryssland för dess invasion av Ukraina.

japanska yen

Copy link to section

Japan är den tredje största ekonomin i världen efter USA och Kina. Det är också en av de största globala exportörerna, vilket gör att efterfrågan på den japanska yenen är avsevärt stark.

Historiskt sett anser investerare också att japanska yen är en säker tillflyktsortsvaluta på grund av de starka investeringar den har internationellt. Detta förklarar varför valutapar som EUR/JPY, GBP/JPY och AUD/JPY har varit i en stark baisseartad trend under de senaste månaderna.

australiensiska dollar

Copy link to section

Den australiska dollarn kan också ses som en defensiv tillflyktsortsvaluta på grund av den roll råvaror spelar i dess ekonomi. När krisen i Ukraina har eskalerat har priserna på viktiga råvaror som koppar, järnmalm, guld och naturgas stigit. Detta kommer att gynna den australiensiska dollarn.

  • Save
  • Save