2022 på aktiemarknaden: varför det inte har varit så illa

Av:
Dec 7, 2022
Listen to this article
  • Börsen är på väg mot en betydande negativ avkastning för första gången på 14 år
  • Dollarn har dock varit oerhört stark under hela året och skyddat utländska investerare i amerikanska aktier
  • Att ta en långsiktig syn på marknaden kan vara lite mer tilltalande för investerare som känner pressen

Marknaderna har fallit fritt snabbare än Kanye Wests rykte i år, eftersom inflationen i spiral, stigande räntor och kriget i Ukraina har skakat investerare.

S&P 500 är på väg mot sitt värsta år sedan den ökända härdsmältan 2008. När jag skriver detta har den minskat med 17,8%, så om inte ett mirakel inträffar kommer det att stänga 2022 avsevärt i minus för första gången på 14 år (det gjordes den jämförelsevis på lilla mängden 4,8% 2018).

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Detta är inte bra. Och även om efterkloksanalytiker kommer att förklara att 2022 är det mest uppenbara slutet på tjurloppet någonsin, har de sannolikt sagt detta under de senaste tre eller fyra åren också. Kommer du ihåg när marknaden var dömd att tanka och aldrig återhämta sig när något som hette COVID-19 dök upp i mars 2020?

Två år av pandemisk penningtryckning senare och här är vi, med S&P 500 som skjuter i höjden till en rekordnivå på 4 796 dollar på den första handelsdagen 2022, något poetiskt.

Sedan dess har det bara gått ner, ner, ner.

Såvida du inte är en icke-amerikansk medborgare. I så fall har diversifieringsfördelen med att investera i utländsk valuta kommit in ganska bra, eftersom den amerikanska dollarn har krossat allt innan det i år.

Trots att den dragit sig tillbaka under den senaste månaden eller så, har greenbacken gått hårt hela året.

Varför då? Jag skrev en djupdykning om orsakerna under sommaren, men kort sagt finns det två huvudorsaker. Den första är att USA höjer räntorna snabbare än resten av världen, vilket betyder att kapital har strömmat in till staterna för att dra fördel av denna ökade avkastning.

Det andra är att detta alltid sker i tider av osäkerhet. Dollarn har historiskt stärkts genom otäcka perioder, då investerare säljer av risktillgångar och flockas till de starkaste och säkraste tillgångarna. Det finns inget som uppfattas så säkert som kontanter, och inom valutor är den amerikanska dollarn den globala reservvalutan och regerar.

Tabellen nedan (från den tidigare nämnda djupdykningen) visar detta riktigt bra.

Så om vi tar avkastningen av S&P 500 i lokal valuta, visar det hur utländska investerare har besparats en del av smärtan från den tankande marknaden.

Det är lite rörigt att spåra, så sammanfattningen av ovanstående position hittills i år visas nedan. Tack vare lite hjälp från Liz Truss (jag skrev en djupdykning av det kaoset här) ser i synnerhet brittiska investerare avkastning som verkligen inte är synonymt med en elak björnmarknad, med en förlust på 8,9%. Dåligt, men inte så illa.

Uppenbarligen finns det flera anledningar till att en deprecierande lokal valuta skadar investerare mer. Inte bara är resor till Disneyland i Florida betydligt dyrare, utan den lokala ekonomin lider av en rad problem, inklusive dyrare import, en nedgång i köpkraft och högre inflation.

Icke desto mindre är det en trevlig påminnelse om vikten av att kontextualisera portföljavkastning och engagera sig i försiktig diversifiering. Uppenbarligen är personliga omständigheter för varje investerare olika och därför varierar deras respektive valutabehandling. Vissa kan skadas betydligt mer av en stärkande dollar, andra kan räddas av det.

Men det är mycket anmärkningsvärt att för majoriteten av utländska investerare som fick betalt i en lokal valuta innan de lade in det i S&P 500, har 2022 inte varit illa. Visst när man betraktar den obevekliga tjuren under åren innan (S&P 500 var upp över 7X från sin lägsta 2008 till sin topp tidigare i år) – speciellt under covid – så klarar sig långsiktiga investerare bra.