Vad betyder uppgraderingen av Ethereum Shanghai? En Ethereum-analys

Av:
Jan 11, 2023
Listen to this article
  • Ethereums Shanghai-uppgradering planeras till mars
  • Insatsprotokollen har hoppat på nyheterna och förväntar sig en ökning av insatsen
  • 16 miljoner ETH är för närvarande insatt och kommer att kunna dras in

Det verkar som för evigt sedan, men den efterlängtade sammanslagningen inträffade först på Ethereum-nätverket i september.

Övergången av världens näst största kryptovaluta till ett Proof-of-Stake-konsensus var ett avgörande ögonblick för branschen i stort. Det var omtvistat i åratal innan det äntligen hände, och trots att uppgraderingen skedde under en benstötande björnmarknad gick det smidigt.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Men hallå, saker går snabbt i kryptovalutakretsar. Sju veckor senare tränades branschens ögon på en viss miljardär på Bahamas, när FTX gick upp i rök och Sam Bankman-Fried kände den kalla metallomfamningen av handbojor på sina handleder.

Men när krypto snubblar på trött, är nästa stora händelse vid horisonten Shanghai-uppgraderingen för Ethereum. Detta kommer äntligen att göra det möjligt för intressenter inom ETH att dra tillbaka den insatta ETH – något som hittills inte har varit möjligt.

Hur mycket ETH satsas?

Uppgraderingen kommer att innehålla en kod känd som EIP 4895, vilket gör att insatt ETH helt enkelt kan dras tillbaka. Det finns för närvarande nära 16 miljoner ETH låsta i insatskontrakt.

När det förutsågs att insatt Ethereum skulle vara uttagbart efter sammanslagningen, hade jag skrivit för att vara försiktig med att priset faktiskt kunde ta ett dyk i efterdyningarna av sammanslagningen, eftersom en hink med ETH skulle kunna tas ut och handlas för första gången.

Visst, det finns likvida insatsalternativ som låter dig handla derivat av den insatta ETH, men många investerare har inte utnyttjat detta alternativ, och faktum är att det kommer att bli mycket lättare att sälja ETH när Shanghai-uppgraderingen går live.

Men det finns också skäl att vara optimistisk här. Det finns för närvarande över 120 miljoner ETH i omlopp. Det betyder att de 16 miljoner ETH endast utgör cirka 13% av utbudet.

Hur mycket ETH kommer att satsas efter uppgraderingen?

Jämfört med andra Proof-of-Stake-blockkedjor är denna insatskvot på 13% långt under normen.

Betyder detta att när den påtvingade låsningen av tokens väl har hävts kommer investerarna att stå i kö till att satsa sina tokens? En del av argumentet för detta scenario är prisåtgärden för olika insatsprotokoll.

Kom ihåg att för att bli en validator på Ethereum-nätverket måste man äga 32 ETH, vilket med ETH-handel på $1 300 är en brant fråga ($42 000). Därav förekomsten av insatspooler, som gör det möjligt för investerare att satsa vilka belopp de vill och fånga en del av belöningarna pro rata.

Med positiva nyheter som kommit ut under den senaste veckan som ökar sannolikheten för att uppgraderingen landar i mars, verkar marknaden förvänta sig att detta kommer att uppmuntra mer satsningar på Ethereum-nätverket, i linje med vad som kan ses på andra Layer 1:s.

Priset på Lido Finances styrningstoken har fördubblats sedan årets början, trots att Ethereum bara har stigit med 12%. En annan insatstoken, Rocket Pools inhemska token RPL, har hoppat 28%.

Det är en makrovärld

Detta är en viktig utveckling för Ethereums ekosystems långsiktiga hälsa. Mantrat “björnmarknader är till för att bygga” är en överanvänd term i kryptokretsar och kan ofta användas för att maskera vad som är en misslyckad produkt på en olämplig marknad, men i det här fallet passar ordspråket.

Mina känslor för ETH överlag är blandade, och jag gillar att värdera det som en teknisk aktie, något som jag täckte under en djupdykning här. Jag tror att så länge vi fortsätter med denna högräntemiljö kommer Ethereum och krypto inte att tillåtas stiga.

Med det sagt kommer makromiljön att vända så småningom (det har faktiskt funnits lovande tecken under den senaste månaden, med förnyad optimism för kryptomarknaderna på väg in i torsdagens KPI-avläsning), och när den pivoten väl inträffar kommer tillgångar som har bestått genom blodbadet och arbetat för att städa upp deras handling kommer att segra.

Jag förutspår inte att detta nödvändigtvis kommer att hända Ethereum, men uppgraderingar som dessa är avgörande för att det åtminstone ska vara i stånd att göra det.

En snabb blick på TVL på Ethereum kommer att berätta allt du behöver veta om hur blodbadet 2022 tog bort så mycket av nätverkets kapital.

Men med sammanslagningen äntligen i drift i september, Shanghai-uppgraderingen planerad till mars och fortsatta ansträngningar för att minska problemet med kroniska gasavgifter och andra problem på nätet, finns det åtminstone en konkret plan.

Som jag sa, jag tror att Ethereum kan värderas som en teknikaktie, och med det i åtanke, kommer en uppgång inte att ske förrän inflationen är dödad, Federal Reserve roterar och sektorn i stort tar sig loss från bojorna av höga räntor.

Shanghai-uppgraderingen borde åtminstone hjälpa de att arbeta tillbaka mot att ta igen en del av den TVL som de skröt om under pandemin och titta uppåt igen på diagrammet. Men det är en lång väg kvar.