Nasdaq 100-prognos – kan indexet fortsätta att skjuta i höjden?

Av:
Feb 8, 2023
Listen
  • Tekniktunga Nasdaq är upp nästan 15% i år
  • Indexet krossades 2022 och tappade över en tredjedel av sitt värde
  • Dess öde förlitar sig på Federal Reserve, där indexet är notoriskt känsligt för räntepolitik

Följ Invezz på TelegramTwitter och Google News för de senaste uppdateringarna >

Det har varit en svindlande start på året för Nasdaq. Det mer tekniktunga indexet har bultat ut ur portarna, upp nära 15% mindre än sex veckor in på det nya året. 2023 har varit det perfekta botemedlet, åtminstone hittills, för investerare som är ärrade av smärtan av det som kom innan.

Indexet har hoppat i takt med att inflationen har fallit. Medan levnadskostnadskrisen fortfarande är allvarlig, har marknaden uppenbarligen sett tillräckligt mycket från de senaste månaderna av sjunkande data för att åtminstone dra slutsatsen att den har nått en topp.

Vad detta naturligtvis betyder är att den så viktiga Federal Reserve kan vända sig till en mjukare penningpolitik snabbare än tidigare förutsett. Efter den senaste räntehöjningen på 0,25% förra månaden, indikerade Fed-ordföranden Jerome Powell att han förväntar sig ett “par” fler höjningar innan den svårfångade terminalräntan nås, och marknaden kan börja drömma om sänkningar.

Nasdaq krossades 2022

Även om man tittar på 15% vinst i diagrammet ovan är det verkligen vackert, men det är lite fulare när man tittar under huven. En zoomning ut på diagrammet för att fånga 2022 visar hur ruttet indexet har presterat.

Nasdaq är mycket tekniktungt, vilket bara råkar vara den sektor som är mest känslig för penningpolitik. Detta beror på att konceptet “vinst” är lite svårfångat i Silicon Valley. Istället värderas företag vanligtvis på löftet om framtida vinst, med dessa framtida kassaflöden diskonterade tillbaka till nutiden för att bilda en värdering.

När räntorna låg på 0% var allt bra. Rör dig snabbt, ta sönder saker, som mantrat lyder. Tja, de monetära kycklingarna kommer hem för att rastas, eftersom den skenande inflationen har tvingat Fed att höja räntorna.

Dessa feta värderingar är inte riktigt lika feta när de diskonteras till 5% i motsats till 0%, medan vinsten blir, ja, åtminstone lite viktig. Så faller aktiekursen – Nasdaq tappade över en tredjedel av sitt värde förra året, dess värsta förlust sedan 2008.

Att skala ut på diagrammet visar att den fina lilla vinsten är just den – liten – i förhållande till blodbadet förra året.

Nasdaqs långsiktiga resultat

Det som är intressant när man tittar på Nasdaq som helhet är den stora storleken på hoppet sedan 2008. Det senaste decenniet har verkligen varit teknikens tidsålder, med nystartade Silicon Valley-företag som svällt till enhörningar och tagit börsen med storm.

Från att ha sjunkit under $2 000 2009, steg Nasdaq till nära $17 000 i slutet av 2021, vilket gav upprörande avkastning för investerare.

Men efter förlusten 2022, hur sannolikt är det att vi kommer att se en ytterligare tillbakagång? Eller ger återhämtningen för närvarande spänning för investerare att fortsätta?

Tja, det är frågan om biljoner dollar. För det första, om man tittar på den årliga avkastningen, är det relativt sällsynt att Nasdaq har avkastat två negativa år i rad. Det har bara hänt en gång sedan 1974, i efterdyningarna av dot com-boomen (när den var negativ tre år i rad, aj).

Men det betyder egentligen ingenting, om jag ska vara ärlig. Björnmarknader är inte i linje med kalenderår, medan det förflutna inte nödvändigtvis är en indikation på framtiden.

Vad Nasdaqs öde 2023 kommer att komma ner på är i slutändan Jerome Powell. Sektorn är naturligt knuten till räntor, och om inflationen fortsätter att sjunka och en pivot halvvägs in i 2023 är i spel, kommer Nasdaq att ha slack för att springa.

Återigen finns det många variabler som kan utlösa nedåtrisk. Rysslands krig i Ukraina pågår fortfarande. Hotet om en lågkonjunktur är stort, med bördan av höga räntor som känns över hela ekonomin. Resultatet har hittills återspeglat detta, och vem vet vad som händer på vägen?

När indexen går är Nasdaq bland de mer volatila. Det är svårt att göra en förutsägelse i de bästa tiderna, men det är särskilt sant i denna nuvarande ekonomi, som kämpar mot en cocktail av aldrig tidigare skådade faktorer. Men det viktigaste av allt är fortfarande detta: vad kommer Federal Reserve att göra?

Ad

Kopiera experthandlare enkelt med eToro. Investera i aktier som Tesla & Apple. Handla omedelbart ETF:er som FTSE 100 & S&P 500. Registrera dig på några minuter.

10/10