Veteprisprognos: inget slut i sikte för denna björntrend

Av:
May 22, 2023
Listen
  • Vetepriset har kraschat till den lägsta nivån på två år.
  • Ryssland nådde ett FN-förmedlat avtal om jordbruksprodukter förra veckan.
  • Avtalet kommer att innebära att Ukraina skickar sitt vete genom Svarta havet.

Följ Invezz på TelegramTwitter och Google News för de senaste uppdateringarna >

Vetepriserna fortsatte att sjunka på måndagen då investerare reagerade på den senaste förlängningen av spannmålsaffären. Priset kraschade till den lägsta nivån på $591, den lägsta nivån på två år. Det betyder att vetepriserna har kraschat med över 55 % från den högsta punkten 2022.

Ryssland förlänger spannmålsavtalet

Ryssland och Ukraina är två av de viktigaste aktörerna inom vete och andra jordbruksprodukter i världen. Ryssland producerar och exporterar mest vete i världen, vilket gör det till en avgörande del av världsekonomin.

De viktigaste nyheterna om vete och majs var Rysslands beslut att tillåta ukrainskt vete att flytta till de internationella marknaderna genom Svarta havet. Detta hände efter att FN hjälpt till att förmedla affären.

Därför har priset rasat på grund av det rikliga utbudet av vete jämfört med efterfrågan. Analytiker noterar att vetelagren i Ryssland ligger kvar på den högsta nivån på flera år. Som jag skrev i den här artikeln är detta viktigt eftersom Ryssland förväntas gå över till skördesäsongen i juli .

Ändå, på lång sikt, finns det en sannolikhet att vetepriserna kommer att studsa tillbaka. För det första förväntas produktionen i Ukraina förbli kraftigt lägre ett tag. USDA tror att landets veteproduktion kommer att ligga på 16,5 miljoner ton under säsongen 2023-2024. Den kommer att exportera 10 miljoner ton. De två siffrorna var 20,9 miljoner respektive 15 miljoner 2022 till 2023.

Ryssland förväntas också ha en mindre produktion i år. USDA förväntar sig att veteproduktionen i landet kommer att sjunka med 11 % från rekordnivån 2022. Vidare finns det fortfarande oro för att Australien kommer att gå igenom El Nino, vilket kommer att se exporten minska med en tredjedel. Den enda ljuspunkten är Argentina, där produktionen förväntas öka med 45 %.

Veteprisprognos

Wheat price

Vetediagram av TradingView

Det dagliga diagrammet visar att vetepriserna har varit i en stark baisseartad trend de senaste månaderna. Den lyckades ta sig under den viktiga stödnivån på $720, den lägsta nivån i januari i år. Vete har också fastnat under alla glidande medelvärden medan den stokastiska oscillatorn har rört sig under den översålda nivån.

Den har också passerat det viktiga stödet på $596, den lägsta nivån den 4 maj. Därför finns det en möjlighet att priset kommer att fortsätta falla när säljarna riktar in nyckelstödet på $500. På lång sikt kommer spot och futures att studsa tillbaka.

Denna artikel har översatts från engelska med hjälp av AI-verktyg

Ad

Investera i råvaror som Guld, Vete, Litium, Olja & mer inom några minuter med vår topprankade mäklare, eToro.

10/10