Flame animation

Hetaste nya
meme-myntet

Flame animation
Coin spinning animation

Potential till 100x

Shiba Memu Roll-out Logo KÖP NU

USD/RUB: Handlingen tjocknar för den sårbara ryska rubeln

Av:
Jun 2, 2023
Listen
  • USD/RUB-växelkursen har rört sig i sidled under de senaste veckorna.
  • Paret har skjutit i höjden med mer än 58% från den lägsta nivån 2022.
  • Priserna på råolja och naturgas har sjunkit de senaste månaderna.

Följ Invezz på TelegramTwitter och Google News för de senaste uppdateringarna >

Den ryska rubeln svävar nära sin lägsta nivå sedan april 2022 när de ryska ekonomiska kampen fortsätter och det amerikanska dollarindexet (DXY) återhämtar sig. USD/RUB- växelkursen handlades på 80,6, ~58 % över den lägsta nivån 2022.

Råolja och naturgas kollapsar

Copy link to section

Den ryska rubeln har kommit under press när oron för energi- och andra råvarupriser fortsätter. Naturgaspriset handlas på den lägsta nivån sedan 2021 medan råoljan har fallit till cirka 70 dollar per fat. Och som jag skrev i den här artikeln på torsdag tror vissa analytiker att oljepriset snart kommer att falla till 60 dollar.

Energiprisernas prestanda är viktigt för den ryska ekonomin på grund av dess stora resurser. Till exempel är Ryssland den tredje största producenten av råolja efter USA och Saudiarabien. Det är också den största producenten av naturgas i världen. Därför tjänar landet mer pengar när dessa priser skjuter i höjden.

Andra råvaror som Ryssland är välkänt för är också i trubbel då Kinas ekonomiska återhämtning blir en hägring. Till exempel har priserna på metaller som används i elfordonsindustrin som koppar, litium och aluminium sjunkit. Jordbruksråvaror som vete och majs har också rasat, som jag skrev här .

Alla dessa faktorer är viktiga eftersom Ryssland genererar större delen av sina inkomster genom råvarutillverkning. Situationen har förvärrats av de omfattande sanktioner som västländer infört mot Ryssland.

Samtidigt har Ryssland sett ett inflöde av indiska rupier som man inte kan använda. Data visar att det håller rupier värda över 140 miljarder dollar och siffran ökar varje månad. Denna situation inträffade när volymen av indiska importer från Ryssland ökade.

USD/RUB teknisk analys

Copy link to section
USD/RUB

USD/RUB-diagram av TradingView

Det dagliga diagrammet visar att växelkursen för USD till RUB har varit i en hausseartad trend under de senaste månaderna. Den svävar nu något över Fibonacci Retracement-nivån på 23,6 %. Dessutom stöds paret av 25-dagars och 50-dagars exponentiella glidande medelvärden (EMA).

Den har bildat en stigande kanal som visas i grönt och är nu vid mittpunkten. Därför kommer mer uppsida att bekräftas om priset rör sig över nyckelmotståndspunkten vid 82,93. Ett steg över detta pris kommer att få det att hoppa till nästa psykologiska nivå på 90.

Denna artikel har översatts från engelska med hjälp av AI-verktyg och därefter korrekturlästs och redigerats av en lokal översättare.

Ad

Försöker du dra fördel av stigande & fallande USD-, GBP-, EUR-kurser? Handla valutor inom några minuter med vår topprankade mäklare, eToro.

10/10