Ad

MEME-MYNTS STORHETSTID ÄR HÄR

Memeinated animation

NÄSTA 100x PRE-SALE STARTAR SNART

KÖP NU

“Det smälter som is” – Varför framtiden för Argentina peso (ARS) är livlig

Av:
Jun 8, 2023
Listen
  • Den argentinska pesokraschen har accelererat trots den kraftiga räntehöjningen.
  • Det finns ingen enkel lösning för att spara valutan på kort och längre sikt.
  • En trolig lösning skulle vara att bilda en union med Brasilien.

Följ Invezz på TelegramTwitter och Google News för de senaste uppdateringarna >

Argentina peso (ARS/USD) är i trubbel och situationen kan bli värre. När jag skrev om valutan i maj var dollarkursen 230. Nu står den på 243 och svartamarknadskursen är mycket sämre. Valutan handlades till 124 under samma period förra året, vilket signalerar att valutan nu har blivit värdelös.

Ingen enkel lösning för att rädda ARS

Copy link to section

Det verkar som att Argentina inte lärde sig av Zimbabwe, ett land som tryckte en värdelös biljonsedel. Under de senaste åren har landets regering anammat kontantutskrift för att stödja det gigantiska budgetunderskottet.

Att skriva ut pengar är den sämsta politik som ett land kan genomföra eftersom det leder till hög inflation. I USA spelade det senaste programmet för kvantitativa lättnader (QE) en roll för att driva inflationen till en fyra decenniers högsta nivå.

Argentinas centralbank har försökt rädda peson. I maj höjde centralbanken räntorna till 97 % när inflationen skjutit i höjden till 100 % över flera decennier. En räntehöjning är tänkt att öka attraktiviteten för en lokal valuta.

Utmaningen för Argentina är att räntehöjningarna kommer i en tid då förtroendet bland investerare och invånare sjunker. Som ett resultat har de flesta människor i det råvarurika landet flyttat till den amerikanska dollarns säkerhet.

Det är svårt att se hur den argentinska peson kommer tillbaka till liv eftersom förtroendet bland investerare och lokalbefolkningen har sjunkit. Därför tror jag att landet nu kommer att ta den mer riskfyllda vägen att ta till sig utländska valutor som Kinas renminbi, den amerikanska dollarn eller den brasilianska realen.

Argentina skulle kunna släppa peson

Copy link to section

Argentina har redan aktiverat en betalningsmekanism med Kina som gör att landet kan betala sin import i kinesisk valuta. Vidare har samtal om att skapa en gemensam valuta med Brasilien funnits i många år. Jag tror att detta kan vara en lösning för nu eftersom de två länderna är grannar. Risken är att att gå med på ett sådant arrangemang kommer att sänka dess suveränitet i viss mån eftersom Argentina kommer från en svag punkt.

Argentina skulle kunna tänka sig att byta sin valuta mot den amerikanska dollarn. Faktum är att den nuvarande föregångaren i det kommande valet har föreslagit att han ska aktivera dollarn och sedan spränga centralbanken i luften. Han beklagade nyligen att peson smälter som is i Saharaöknen.

Det finns betydande risker med detta. Det viktigaste är att landet först måste köpa miljarder dollar, med pengar som det inte har. Viktigast av allt, att flytta till USD innebär att landet kommer att behöva avstå från sitt oberoende genom att förlita sig på åtgärder från Federal Reserve.

Summan av kardemumman är att den argentinska peson faller och det finns ingen bra lösning framåt. Att flytta till dollarn, som Argentina gjorde 1991, fick en stökig skilsmässa 2002, vilket ledde till ett fall med 75 %.

Denna artikel har översatts från engelska med hjälp av AI-verktyg och därefter korrekturlästs och redigerats av en lokal översättare.

Ad

Försöker du dra fördel av stigande & fallande USD-, GBP-, EUR-kurser? Handla valutor inom några minuter med vår topprankade mäklare, eToro.

10/10