USD/MYR: Här är anledningen till att den malaysiska ringgit är i ett fritt fall

Av:
Apr 15, 2024
Listen
  • Den malaysiska ringgit har varit i ett starkt fritt fall de senaste veckorna.
  • USD/MYR närmar sig sin högsta punkt i februari när rallyt fortsätter.
  • Rallyt sker när centralbanken arbetar för att förhindra dess avmattning.

Följ Invezz på TelegramTwitter och Google Nyheter för de senaste uppdateringarna >

Den malaysiska valutan är under intensiv press när den närmar sig sin lägsta någonsin mot den amerikanska dollarn. USD/MYR- paret handlades på 4,77 på måndagsmorgonen, några punkter under februaris högsta på 4,80.

Letar du efter signaler och varningar från proffshandlare? Anmäl dig till Invezz Signals™ GRATIS. Det tar 2 minuter.

Malaysiska ringgit störtar

Copy link to section

Den har ökat med mer än 12 % från sin lägsta punkt 2023 och med nästan 20 % från sin lägsta nivå 2020. Framför allt har paret stigit tre veckor i rad.

Den malaysiska ringgit är inte den enda tillväxtmarknadsvalutan som är i ett fritt fall. I Afrika har den nigerianska nairan sjunkit med över 50 % under de senaste månaderna. På liknande sätt har den filippinska peson backat till sin lägsta nivå sedan november 2023 medan den kinesiska yuanen står på 7,24 mot den amerikanska dollarn.

USD/MYR-paret har hoppat kraftigt på grund av den allmänna styrkan hos den amerikanska dollarn. Data visar att US-dollarindex (DXY) har hoppat till $106, den högsta nivån sedan den 3 november. Den är upp med över 5,3 % från sin lägsta nivå 2024.

Dollarns rally beror mest på att Federal Reserve förväntas hålla en hökaktig ton nu när den amerikanska inflationen har hållit sig envist hög. Färska uppgifter visade att landets inflation hoppade till 3,5 % i mars medan kärn-KPI steg till 3,8 %.

Därför pekar terminsmarknaden på antingen en räntehöjning på 0,25 % i år eller en fortsatt paus vid 23-årshögsta.

I linje med detta har USD/MYR stigit på grund av de pågående geopolitiska spänningarna, vilket sannolikt kommer att röra upp inflationen. Priset på råolja har hoppat till $91 medan West Texas Intermediate (WTI) har flyttat till $86.

Samtidigt har paret fortsatt att stiga när handlare trotsade centralbankens och regeringens åtgärder för att stödja valutan. I februari pressade regeringen statliga företag att repatriera utländska medel i ett försök att lyfta valutan.

I ett uttalande på måndagen sa centralbanken att den kommer att fortsätta samordna valutamarknaden för att stärka valutan. Uttalandet sade att det skulle säkerställa en välordnad funktion av marknaden med hjälp av företag, exportörer och andra statligt ägda företag.

USD/MYR teknisk analys

Copy link to section
USD/MYR

USD/MYR-diagram av TradingView

Växelkursen USD till MYR har varit i en stark bullrun under de senaste veckorna. Den har passerat 25-dagars och 50-dagars exponentiella rörliga medelvärden (EMA). Paret närmar sig också den avgörande motståndspunkten på 4,80, dess högsta sving i februari.

Samtidigt har MACD och Relative Strength Index (RSI) fortsatt att skjuta i höjden, vilket signalerar att det har ett hausseartat momentum. Därför är vägen för det minsta motståndet för paret hausse, med nästa punkt att titta på är den psykologiska punkten vid 15.

Denna artikel har översatts från engelska med hjälp av AI-verktyg och därefter korrekturlästs och redigerats av en lokal översättare.

Ad

Vill du ha krypto-, forex- och aktiehandelssignaler som är lätta att följa? Gör det enkelt att handla genom att kopiera vårt team av professionella handlare. Konsekventa resultat. Registrera dig hos Invezz Signals™ idag.

0/10
Learn more
USD Forex