FTSE 100-index: 4 anledningar till att Footsie valde till rekordhöga nivåer

Av:
Apr 26, 2024
Listen
  • FTSE 100-indexet har skjutit i höjden till den högsta någonsin.
  • Det finns en efterfrågan på brittiska aktier som Anglo American och Darktrace.
  • Analytiker förväntar sig att Bank of England kommer att börja sänka räntorna.

Följ Invezz på TelegramTwitter och Google Nyheter för de senaste uppdateringarna >

FTSE 100 -indexet fortsatte sitt starka rally den här veckan när det rörde sig djupare in i sin all-time high. Blue-chip-indexet steg till en högsta nivå på £8 110 på fredagen när företagens vinstsäsong kom på högvarv.

Letar du efter signaler och varningar från proffshandlare? Anmäl dig till Invezz Signals™ GRATIS. Det tar 2 minuter.

Varför Footsie skjuter i höjden

Copy link to section

Det finns tre huvudorsaker till att FTSE 100-indexet är i en stark tjurgång. För det första verkar det finnas en stor efterfrågan på brittiska företag, som tros vara kraftigt undervärderade jämfört med sina globala jämförbara företag.

BHP, världens största gruvbolag, meddelade att de var intresserade av Anglo American i en affär värd över 31 miljarder pund. Medan Anglo American har avvisat erbjudandet, tror analytiker att man bara vill ha ett högre pris.

På fredagen sa Thoma Bravo, ett amerikanskt private equity-bolag, att det skulle förvärva Darktrace i en affär på 5 miljarder pund. Tidigare denna månad gick DS Smith med på ett köp på 5,8 miljarder pund från International Paper, en amerikansk rival.

De flesta analytiker tror att fler brittiska företag är mogna för förvärv på grund av deras billigare värderingar. FTSE 10O har ett pris-till-vinst-förhållande på 18, lägre än S&P 500-genomsnittet på 24.

För det andra har indexet hoppat på grund av den pågående vinstsäsongen. Några av dess nyckelbeståndsdelar har publicerat starka finansiella resultat. På fredagen steg NatWests aktiekurs efter att dess intäkter och vinstsiffror kom ut starkare än väntat.

Andra brittiska banker som Barclays och Barclays publicerade också starka finansiella resultat, vilket har hjälpt dem att behålla sin bullrun. HSBC och Standard Chartered kommer att släppa sina resultat nästa vecka.

För det tredje har FTSE 100-indexet hoppat på grund av den allmänna uppfattningen att Bank of England (BoE) snart kommer att börja sänka räntorna. Den allmänna uppfattningen är att landets inflationssiffror snart kommer att sjunka till BoE:s mål på 2,0 %, vilket leder till nedskärningar.

Det förklarar varför det brittiska pundet har fortsatt att falla. Den har kraschat till 1,2500 mot US-dollarn, en minskning från årets högsta på 1,2892. FTSE 100-indexet går bra när BoE har anammat en duvaktig ton.

Vidare har FTSE 100-indexet skjutit i höjden på grund av den stigande industriella metallen priser som koppar , järnmalm och silver. Denna prestation är viktig eftersom indexet består av de största gruvbolagen som Rio Tinto, Anglo American, Antofagasta och Glencore.

FTSE 100-indexprognos

Copy link to section
FTSE 100

FTSE-diagram av TradingView

Det dagliga diagrammet visar att FTSE-indexet har varit i en stark bullrun under de senaste månaderna. Den har nu passerat den avgörande motståndspunkten på £8 047, dess högsta punkt i februari 2023.

Aktien har stigit över 50-dagars och 200-dagars exponentiella rörliga medelvärden (EMA) medan Relative Strength Index (RSI) och MACD har pekat uppåt. Det finns tecken på att stocken har bildat ett kopp- och handtagsmönster.

Därför är utsikterna för index extremt hausse för tillfället, med nästa mål att titta på är på £4 500.

Denna artikel har översatts från engelska med hjälp av AI-verktyg och därefter korrekturlästs och redigerats av en lokal översättare.

FTSE 100 Index UK Aktier & Fonder Europa Index Trade Ideas Världen