DXY-index och guldprisprognos före amerikanska NFP-data

Av:
May 2, 2024
Listen
  • Federal Reserve lämnade räntorna oförändrade vid sitt möte på onsdagen.
  • Tjänstemännen antydde att banken inte kommer att höja räntorna i år.
  • Fokus skiftar nu till den kommande amerikanska löneinformationen utanför jordbruket.

Följ Invezz på TelegramTwitter och Google Nyheter för de senaste uppdateringarna >

US-dollarindexet (DXY) och guldpriset backade något efter Federal Reserves räntebeslut. Dollarn rörde sig från förra månadens högsta på $106,50 till $105,70. Den ligger fortfarande cirka 5 % över sin lägsta nivå i år.

Letar du efter signaler och varningar från proffshandlare? Anmäl dig till Invezz Signals™ GRATIS. Det tar 2 minuter.

Amerikanska icke-jordbrukslöner framöver

Copy link to section

Guld, å andra sidan, har backat från förra månadens högsta på $2,432 till $2,320. Liksom den amerikanska dollarn är guldet fortfarande betydligt högre än den lägsta nivån på 1 985 dollar hittills i år.

Den främsta katalysatorn för guldpriset och US-dollarindexet var Federal Reserves beslut på onsdagen. I den beslutade banken att lämna räntorna oförändrade mellan 5,25 % och 5,50 %, vilket var allmänt förväntat. Det var sjätte månaden som banken gjorde det.

Banken motiverade den fortsatta pausen med att inflationen är ekonomins största nagel i köttet. Bevis visar att inflationen har slutat falla. Konsumentprisindex (KPI) steg till 3,5 % i mars medan de personliga konsumtionsutgifterna (PCE) steg till 2,5 %.

Ändå påpekade Federal Reserve att den sannolikt inte kommer att höja räntorna i år eftersom det finns tecken på att ekonomin mjuknar upp. En rapport från Institute of Supply Management (ISM) visade att landets PMI för tillverkning sjönk till 49,2 i april från 50,3 föregående månad.

Det finns också tecken på att arbetsmarknaden svalnar. En rapport från Bureau of Labor Statistics (BLS) avslöjade att antalet lediga jobb i USA sjönk från 8,81 miljoner i februari till 8,48 miljoner i mars. Även konsumenternas förtroende sjönk i april.

Framöver kommer nästa viktiga katalysator för US-dollarindex och guld att vara de kommande amerikanska nonfarm payrolls-data (NFP) som är planerade till fredag. Dessa är avgörande siffror eftersom de utgör en avgörande del av Federal Reserves dubbla mandat.

Den genomsnittliga uppskattningen bland analytiker är att ekonomin skapade 243 000 jobb i april efter att ha skapat 303 000 i mars. Arbetslösheten väntas komma in på 3,8 % medan löneökningen stannar på 4,1 %.

Guldprisprognos

Copy link to section
Gold price

GULD-diagram av TradingView

Priset på guld har dragit tillbaka de senaste dagarna. Det har dragit sig tillbaka från årets högsta på $2 431 till $2 314 när rallyt tog en paus. Det är vanligt att tillgångar som skjuter i höjden pausar och drar sig tillbaka.

Guldpriset har hållit sig över 50-dagars och 100-dagars exponentiella rörliga medelvärden (EMA). Samtidigt har de två linjerna i MACD bildat en baisseartad crossover. Relative Strength Index (RSI) har flyttats från den överköpta nivån på 84 till 52.

Därför kommer guld sannolikt att studsa tillbaka den här månaden och möjligen testa om den högsta punkten i år eftersom fundamentet fortfarande är starkt. USA:s skulder ökar, obligationsmarknaden imploderar och efterfrågan från Kina ökar.

DXY-indexprognos

Copy link to section
DXY index

DXY-diagram av TradingView

Det amerikanska dollarindexet har rört sig i sidled de senaste dagarna. Det har bildat en hausseartad flaggindikator, vilket är ett populärt tecken på fortsättning. Indexet bildade också ett omvänt huvud- och axelmönster och ett gyllene kors.

Golden Cross är ett mönster som bildas när 50-dagars och 200-dagars glidande medelvärden gör en hausseartad crossover. Den har rört sig över den avgörande stödnivån på $104,96, dess högsta svängning den 14 februari.

Därför är utsikterna för index hausse, med nästa punkt att titta på är på $107,35, dess högsta svängning i oktober. Denna uppfattning stöds av det faktum att banker som ECB och Bank of England kommer att börja sänka räntorna tidigare än Fed.

Denna artikel har översatts från engelska med hjälp av AI-verktyg och därefter korrekturlästs och redigerats av en lokal översättare.

Ädelmetaller Forex Marknadsanalys Råvaror