BYND aktiekurs och den döende växtbaserade köttindustrin

Av:
May 9, 2024
Listen
  • Beyond Meats aktiekurs har kraschat hårt efter att ha publicerat svaga resultat.
  • Företaget signalerade att den växtbaserade industrin håller på att avta.
  • Den publicerade också långsam intäktstillväxt och högre förluster.

Följ Invezz på TelegramTwitter och Google Nyheter för de senaste uppdateringarna >

Beyond Meat (NASDAQ: BYND) aktiekursen har varit i en stark bullrun då den steg med 40% mellan 25 april och 6 maj. Det drabbades sedan av en hård vändning på onsdagen efter att bolaget publicerat svaga finansiella resultat. Den föll till den lägsta nivån på $7,12, ned med 13,4% från sin högsta punkt denna månad.

Letar du efter signaler och varningar från proffshandlare? Anmäl dig till Invezz Signals™ GRATIS. Det tar 2 minuter.

Den växtbaserade köttindustrin har det kämpigt

Copy link to section

Beyond Meat är en av de främsta störarna i livsmedelsindustrin. Det är den största aktören inom den växtbaserade industrin, som vissa analytiker tror är framtiden för livsmedel.

En studie av Grand View Research visade att branschens marknadsstorlek värderades till 4,4 miljarder dollar och att den skulle ha en CAGR på över 24 % år 2030. Denna trend kommer att drivas på de unga människor som är mer oroade över djurplågeri och klimatförändringar.

Verkligheten är dock att branschen inte går bra eftersom de flesta fortfarande föredrar animaliskt kött. Data från USDA har ständigt visat att köttkonsumtionen i USA har ökat om än i långsammare takt.

Samtidigt visar nyckelföretagens resultat att deras momentum avtar. Beyond Meats intäkter uppgick till 343 miljoner dollar 2023, en minskning från 418 miljoner dollar ett år tidigare. Dess årliga förlust hoppade till 338 miljoner dollar 2023 från 366 miljoner dollar ett år tidigare.

Det är inte ensamt. Oatly, ett Oprah Winfrey-stödt företag som tillverkar växtbaserad mjölk, hade en nettoförlust på över 417 miljoner dollar 2023, en ökning från 392 miljoner dollar ett år tidigare. Dess årliga intäktstillväxt avtog till 8,4 %, en minskning från 106,5 % 2020.

Det är mot denna bakgrund som Beyond Meat publicerade svaga finansiella resultat på onsdagen. Dess intäkter sjönk från 92,2 miljoner USD under Q1’23 till över 75 miljoner USD under Q1’24. Dess nettoförlust kom också in på 54 miljoner dollar, högre än vad analytikerna förväntade sig.

Företaget tillskrev denna prestation till en nedgång i volym och högre rabatter som påverkade prissättningen. Beyond Meat noterade också att dess internationella verksamhet kämpade eftersom försäljningen sjönk med över 12 %. I ett uttalande accepterade företaget att sektorn saktade ner och noterade att dess försäljning skulle påverkas av :

”Pågående, ytterligare försvagad efterfrågan inom kategorin växtbaserat kött, inflation och höga räntor och oro för sannolikheten för en lågkonjunktur, bland annat

Utmaningen för Beyond Meat är att det är i en bransch som har det kämpigt, vilket förklarar behovet av ökad rabatt. Det finns också en stor möjlighet att den kommer att behöva samla in pengar när dess reserver minskar.

Det avslutade kvartalet med 157 miljoner dollar i kontanter och motsvarande, en minskning från 190 miljoner dollar i december förra året. Om förlusten fortsätter, som de flesta analytiker förväntar sig, kommer företaget att behöva ta in pengar antingen senare i år eller början av nästa år.

Beyond Meat aktiekursanalys

Copy link to section
BYND stock

BYND-diagram av TradingView

BYND-aktien gjorde en stark comeback när investerare köpte nedgången. Denna återhämtning inträffade efter att den bildade ett dubbelbottenmönster till $5,97. I de flesta fall är detta ett av de mest hausseartade mönstren på marknaden. Det bildade till och med ett litet hausseartat flaggmönster, vilket är ett populärt fortsättningstecken.

Dessa vinster innebär att företaget är i mer problem än vad de flesta analytiker och investerare förväntade sig. Som sådan finns det en möjlighet att aktien kommer att fortsätta falla när säljarna riktar in nyckelstödet till $5,97, vilket är cirka 16,2% under torsdagens öppning.

Denna artikel har översatts från engelska med hjälp av AI-verktyg och därefter korrekturlästs och redigerats av en lokal översättare.

Aktier & Fonder Marknadsanalys Mat & dryck