Overpræsterer guld virkelig under recessioner og inflation?

Af:
op maj 13, 2022
  • Historien siger, at guld falder på kort sigt via stor flugt til kvalitet i perioder med pludselig volatilitet.
  • I en længere periode klarer guld sig godt under recessioner, især i 80'erne og 2008 GFC.
  • Højinflationsmiljøer, der ligner det vi ser nu har også været meget venlige overfor guldet historisk set.

Det er barskt derude. altså rigtigt barskt.

Allerede før denne uge fik aktierne deres værste start på et år siden 1939. EU og Storbritannien er på randen af en recession, men alligevel har vi 8 rentestigninger i vente fra Fed inden udgangen af 2022. Og spørg ikke engang om kryptovalutaerne, hvor $18 milliarder i stablecoins imploderer og hele økosystemer forsvinder.

Er du på udkig efter hurtige nyheder, gode tips og markedsanalyser? Tilmeld dig Invezz' nyhedsbrev i dag.

I betragtning af denne intenst negative stemning, så mente jeg, at det ville være klogt at vurdere guldets ydeevne som en sikker havn.

Guld

Menneskeheden har været besat af dette skinnende metal, som vi kalder guld, så længe der har været mennesker på jorden. Et (relativt) fast udbud og historiske bånd til de monetære systemer (guldstandarden blev først afskaffet af Nixon i 1971) betyder, at den indtager en unik plads i makrolandskabet.

Den har altid haft den mytiske status som “værdiopbevaringslager”, men hvordan har den faktisk fungeret under lavkonjunkturer, og kunne den være et godt aktiv at holde på fremadrettet?

Historie

Det første tilfælde man bør vurdere er den store depression fra 1920’erne/1930’erne. Mellem 1929 og 1934 steg guldprisen fra $20 til $35 pr. ounce. Dette skete midt i en periode, hvor den amerikanske præsident Roosevelt underskrev en doktrin, der tvang indehaverne til at overdrage deres guld til regeringen for $20,67 pr. ounce. Mens folk klamrede sig til metallet som et resultat af Gold Reserve Act, der bekræftede guldstandarden (flere andre lande havde forladt denne under depressionen), så voksede dens tiltrækning. Til sidst hævede den amerikanske regering prisen som en del af dens fortsatte bestræbelser på at stabilisere økonomien.

Men dette er dog lang tid siden, og idet guldstandarden hører fortiden til, så virker guldet ikke rigtigt relevant i sammenhæng med nutidens miljø. Alligevel er guldet fortsat med at præstere omvendt i forhold til markedet lige siden. Nedenstående diagram viser prisen på guld siden 1970, som kan ses at stige i recessionsperioder.

Flugt i retning af kvalitet

Når man ser på ovenstående graf, så er det tydeligt at guldet præsterer kontracyklisk og stiger i pris efterhånden som økonomien trækker sig sammen. Men ser vi på kortere tidsperioder isoleret, så er dette dog ikke altid tilfældet.

Tag for eksempel den 20. marts, hvor markederne først indså, at COVID-pandemien ikke bare var endnu en virus. Mens det månedlige afkast var positivt med 2,2%, så var nogle af de daglige afkast meget negative, inklusive den 17. marts, hvor guldprisen faldt med svimlende 6,8%. Fire af de 22 handelsdage den måned gav negative afkast på mere end 3,5%, da markederne vaklede kraftigt på grund af den sorte svane-begivenhed, som COVID-19 repræsenterede.

Disse tal er interessante, selvom de er hentet fra den meget usædvanlige måned, der var marts 2020. For mens den første graf viser os, at guldet under recessioner faktisk fungerer som en værdiopbevaring, så tyder den anden graf på, at i tider med ekstrem frygt og volatilitet, så går den ned med resten af markedet – i hvert fald på kort sigt, da den førhen steg til hvor den er nu.

Og denne sidstnævnte påstand understøttes af de seneste begivenheder, hvor mønsteret ikke er isoleret til marts 2020. Da maj har oplevet en nedtur over hele linjen indtil videre, så har guldet fulgt trop – et fald på 3,6% fra den pris, som guldet lukkede til i april. Eller selvfølgelig var april også en brutal måned for markederne, og guldet faldt også dengang – i øjeblikket 5,6% under lukkekursen i marts.

Gentaget mønster

Dette ser vi faktisk igen og igen. I tider med pludselig usikkerhed er der en flugt til kvalitet over hele linjen – og dette inkluderer også kapital, der flytter sig væk fra guldet. Investorerne vil have kolde, hårde kontanter, når alt andet styrtdykker under pludselig begyndende volatilitet. De seneste par måneder er et godt eksempel på dette, da den russiske krig har rystet det geopolitiske klima og skabt en fremherskende usikkerhed.

Så selvom markederne er meget turbulente lige nu, så har guld gjort, hvad det ofte gør – nemlig fulgt markedet. Selvfølgelig er afkastene ikke nær så negative som hos aktierne eller andre risikoaktiverede aktiver – se grafen nedenfor – men guldet kaster alligevel en vis værdi af sig.

Men hvis denne nedtur viser sig at være et vedvarende bjørnemarked, og historien skal gentage sig selv, så bør guldet bevæge sig opad. Mønstret indtil nu fra år til dato matcher, hvad vi har set før – en lille nedtur som resten af markedets atombombe. Hvis markedet forbliver rødt, og dette bliver normen, så vil guld følge det historiske mønster, hvis det begyndte at holde og stige kontracyklisk.

Inflation

En sidste faktor, jeg vil analysere, før jeg takker af er sammenhængen mellem inflationen og guldets afkast. Dette er relevant i betragtning af det nuværende klima med voldsom inflation og aftagende vækst – med andre ord en økonomis værste mareridt.

Et CPI-tal på 8,3% blev annonceret i går for april, hvilket betyder, at inflationen stadig er på det højeste niveau i 40 år. Jeg plottede guldets årlige afkast i forhold til inflationsraten fra år til år siden 1970, og beregnede korrelationskoefficienten til de relativt forstyrrende 0,55, hvilket tyder på en moderat stærk sammenhæng. Grafen nedenfor beskriver bevægelserne i procenter, og det er tydeligt at se sammenhængen visuelt.

Konklusion

For at konkludere, så oplever vi i øjeblikket EU og Storbritannien på randen af recession, markeder i kraftigt fald og at frygten spreder sig i hele økonomien for, at en langvarig korrektion endelig er nært forestående (hvis den da ikke allerede er her). Historisk set spiller dette ud som et lovende set-up for guldet, hvis bjørnemarkedet fortsætter udover blot en kortsigtet volatilitet.

Skulle det vise sig at være et vedvarende bjørnemarked, så sætter den ekstra faktor med høj inflation, der forbliver et skarpt problem, guldet i et endnu mere attraktivt lys. Det er et relativt unikt (og skræmmende) set-up at have både øget inflation og faldende vækst og stemning, men for guldet er det de faktorer, der har drevet det i fortiden.

Hvis historien gentager sig, sp er guld godt placeret til at kapitalisere på dette marked.

Invester i kryptovaluta, aktier, ETF'er og meget mere på blot få minutter med vores foretrukne mægler, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money