Energiaktierne på billigste niveau siden 2008

Af:
op Jun 22, 2022
Listen
  • Energiaktierne handles til det laveste P/E-forhold siden den store finanskrise.
  • Markedet tager højde for aftagende økonomisk vækst og fald i efterspørgslen på olie og gas.
  • P/E-forholdet er allerede i år faldet fra 8,5 til 6,4, da forventningerne til indtjeningen er steget med 64%.

Følg Invezz på TelegramTwitter og Google News for de seneste opdateringer >

At forsøge at finde aktier med gode præstationer i 2022 svarer til at forsøge at rengøre en gryde efter at have overkogt ens ris så meget, at den klæber sig til bunden som sekundlim (dette skete muligvis for mig, da jeg lavede aftensmad for et par dage siden) – med andre ord, så er det er rigtigt svært.

Men hvis du ser rigtig, rigtig godt efter, så vil du dog stadig kunne finde et par enkelte aktier. De fleste af disse befinder sig indenfor energisektoren. Faktisk er Stoxx 600 Oil and Gas Index steget 20% (på trods af en tilbagetrækning for nylig) – som vist på nedenstående diagram – mens det bredere marked er faldet.

Are you looking for fast-news, hot-tips and market analysis? Sign-up for the Invezz newsletter, today.

Investor profitter indenfor energisektoren skyldes den tragiske krig i Ukraine, som har sendt råvarepriserne til himmels.

Der er dog noget særdeles bemærkelsesværdigt ved denne prisstigning hos energiaktierne – den overskygges nemlig af stigningen i den forventede indtjening. På trods af at aktierne er steget med 20%, så er indtjeningsforventningerne nemlig steget med hele 64 %. Dette har fået P/E-forholdet til at falde fra 8,5 i begyndelsen af året til det nuværende niveau på 6,4. Som nedenstående graf fra zerohedge.com viser, så betyder dette at energiaktierne handles til det laveste niveauer siden det store økonomiske krak tilbage i 2008.

Dette tyder på, at markedet ikke er helt synkroniseret med de skyhøje analytikerforventninger. Dette fungerer som et symbol på den voksende negative stemning der lige nu cirkulerer, hvor investorerne tilsyneladende forventer, at en aftagende økonomisk vækst vil trække efterspørgslen på olie og gas ned og i sidste ende retfærdiggøre disse lavere multipler.

Featured Broker

Looking to invest?

Invest and trade CFD stocks, ETFs, digital assets & commodities in minutes with our highest-rated broker.

Ad

Et andet vigtigt spørgsmål er spørgsmålet om, hvor bæredygtigt stigningen i råvarepriserne rent faktisk er. Dette er tydeligvis drevet af den “sorte svane” begivenhed som en krig i Europa er, og alle de andre afledte effekter, herunder sanktionerne fra vesten. Det er et spil man ikke kan vinde, hvis man forsøger at forudsige Putins fremtidige handlinger, og så er der er også den fortsatte debat om vestens reaktioner på alt dette, og hvor forpligtede eller villige de er til at lukke for energistrømmen, hvilket alt sammen kunne påvirke værdiansættelserne alvorligt.

Hvis man tager alt dette i betragtning – for ikke at nævne den skyhøje dollar, der kunne kaste stikke endnu en kæp i hjulet – så giver det faktisk god mening, at værdiansættelserne er faldet. Med nedsmeltningen på tværs af næsten alle aktiver i den finansielle sfære, så manifesterer den negative stemning sig selv i de meget få aktier, der klarer sig godt – f.eks. energiaktierne – i form af lavere værdiansættelser – og dette giver god mening, idet dette er en tendens, der gentager sig igen og igen i aggressive perioder med risikoafvikling.

Ad

Invester i råvarer såsom guld, hvede, lithium, olie og meget mere på blot få minutter med vores højest vurderede mægler, eToro.

10/10
Besøg hjemmesiden
Energi Aktier Børser Energi og strøm Handelsvarer