Solanas nye smartphone Saga annonceret: positionering til næste cyklus?

Af:
op jun 27, 2022
  • Solana Labs har annonceret en ny smartphone, samt et Web3-lag bygget ovenpå Android.
  • Følger ny "nabo" gebyrstruktur, der er beregnet til at tackle spørgsmålet om gentagne netværksafbrydelser.
  • Solanas innovation og mål om at løse problemer betyder, at Solana er godt placeret i tilfælde af en afmatning.

Solana har netop annonceret lanceringen af Saga, der er platformens flagskibs web3-smartphone, samt Solana Mobile Stack (SMS), der er en open source Android-ramme til web3-udvikling. Men hvad betyder alle disse tekniske udtryk egentlig, og vil de komme til at påvirke prisen på Solana?

Solana Mobile Stack (SMS)

Lad os først tale om SMS’en inden vi tager fat på smartphonen.

Er du på udkig efter hurtige nyheder, gode tips og markedsanalyser? Tilmeld dig Invezz' nyhedsbrev i dag.

Dette er faktisk rigtig interessant, men også ganske enkelt. Jeg mener at en af de største barrierer, når det kommer til kryptovalutaernes mainstream udbredelse handler om den klodsede wallet oplevelse. For at få adgang til DeFi, så skal du bruge en desktop browser og downloade noget, der minder om Phantom-appen, hvilket naturligvis er et stort problem i denne digitale tidsalder med smartphones.

De fleste browserbaserede apps kan simpelthen ikke sammenlignes med traditionelle apps på iPhone eller Android med hensyn til brugervenlighed, intuitive grænseflader og bekvemmelighed. For at illustrere hvor langt bagefter de er, så kan du f.eks. ikke bruge Google Pay eller Apple Pay med din wallet.

SMS’en løser dog dette problem. Der er dybest set tale om et Web3-lag bygget ovenpå Android. Dette giver udviklerne mulighed for at udvikle decentraliserede apps (dApps) på Android. Disse dApps vil nu kunne downloades fra dApp butikken med blot et klik på en knap, og tesen er, at de nu vil fungere lige så gnidningsfrit, som almindelige apps fungerer på dine iPhones og Androids.

Solana smartphonen

Den anden del af offentliggørelse handler om selve smartphonen. Selvom SMS er et fint projekt, så vil det dog ikke være noget som helst værd, medmindre de forskellige smartphone firmaer også bruger det. Solana undgik denne hvepserede ved samtidigt også at annoncere lanceringen af deres egen smartphone – Saga. Grundlæggende set skal den nye smartphone derfor ses som et proof-of-concept, og derfor er prisen på $1000 ikke udpræget vigtig lige nu.

Google og Apple

Nu hvor vi har en ekstra mulighed på markedet, vil kunderne så vælge denne nye løsning? Vil de sætte deres Google Pay eller Apple Pay i bero for i stedet at bruge Solana Pay? Det er også vanskeligt præcist at forudsige, hvordan Google og Apple vil reagere på dette. Hvis teknologigiganterne skulle åbne deres app-butikker, så vil der jo netop ikke være noget incitament til at bruge Solana-telefonen.

SMS-teknologien, snarere end smartphonen, er den rigtige nyhed her. Telefonen er blot en telefon. Web3-laget er innovationen, og det der er vigtigt i denne sammenhæng.

Centralisering

Den umiddelbare reaktion på dette vil sandsynligvis være en kritik af Solana for at være centraliseret, og vil bestride brugen af Saga-telefonen sammen med SMS-stakken. Men for at tingene skal blive populære, så skal de naturligvis fungere. Det nytter ikke noget at blive decentraliseret, hvis tingene ikke fungerer, og lige nu har Web3 lang vej at gå inden de vil kunne bringe brugerens dApp og wallet-oplevelse på linje med de glatte Apple- og Android-ækvivalenter.

Dette er efter min mening et stort skridt fremad for Web3, fordi det er et skridt i retning af at strømline disse store visioner og ambitioner for bevægelsen, og skabe realistiske muligheder for kunderne – der rent faktisk fungerer. At betale for en kop kaffe med Solana Pay på en fleksibel måde er nu en realistisk mulighed. At bygge integrerede oplevelser for brugerne på deres telefoner er også en mulighed. Og forvent ikke, at dette forbliver i smartphone-landskabet; man kan nemlig også forvente, at systemet også bliver rullet ud til pc-baserede wallets og dApps.

Solanas fremtid

Jeg elsker at bruge Solana. Den er handy og nem at bruge, dens hastighed og gasafgifter er begge på et lavt niveau er en drømmeagtig oplevelse, og står i flot kontrast til de skyhøje gasafgifter på Ethereum. Men dets store problem er de gentagne udfald, hvilket er noget jeg har været kritisk overfor før.

Efter en rapport i sidste måned, der undersøgte det seneste udfald, der beskyldte bothandel for at overvælde en NFT-mint, så løftede Solana sløret for sine planer om at forny gebyrsystemet. Det gode aspekt ved alt dette er “nabo” gebyrmodellen”. Dette betyder, at der vil blive opkrævet et ekstra gasgebyr i tider med overbelastning, men kun for de mest efterspurgte apps og tjenester. På denne måde vil gebyrerne ikke stige på tværs af hele netværket – på samme måde som hos Ethereum.

Selvom det stadig er for tidligt at gennemgå denne implementering, så er det alligevel en utrolig positiv udvikling. Solana kan have en række problemer, men der arbejdes heldigvis aktivt på at finde en løsning. Lige nu er det den bedst placerede Layer-1 blockchain til at tage kampen op mod Ethereum, og det på trods af det hidtil voldsomme år, der har inkluderet tæt på et dusin afbrydelser og et prisfald til et så lavt niveau som $27 for nylig (et fald på 90% fra det højeste niveau på $260).

Mens Solana er steget næsten 20% i denne uge, så mener jeg dog at det ville være utilgiveligt at læse for meget ind i dette. Kryptovaluta markedet er gået i vejret som helhed, og givet det ekstreme risiko-off-miljø vi befinder os i, så er den kortsigtede volatilitet på de forskellige altcoins uundgåelig, og prishandlingen vil følge makroudviklingen.

Meget mere solidt (og positivt) er det langsigtede syn på Solana, og hvordan denne seneste innovation vil få dens fremtid til at tage sig lysere ud. Og ikke blot det, men faktisk Web3 som helhed. Rummet har været domineret af røde priser, en stemning præget af frygt og spandevis af likvidationer, så det er derfor ganske rart for en forandring at tale om et ægte stykke innovation, hvilket er grunden til, at vi er her i første omgang.

Teknikken er vigtigere end prisen. Prisdelen vil med tiden følge med, men bjørnemarkeder er det perfekte tidspunkt at udvikle og etablere solide projekter. Denne uge er derfor ganske god for Solana, og ikke mindst Web3 som helhed.

Invester i kryptovaluta, aktier, ETF'er og meget mere på blot få minutter med vores foretrukne mægler, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money