Intet er overraskende ved omfanget af Bitcoins fald

Af:
op jul 1, 2022
  • Dan Ashmore er en Bitcoin-tyr, der siger at møntens volatilitet og aktiemarkedskorrelation forbliver høj
  • Aktiemarkedet har oplevet sit værste halvår i mere end 50 år.
  • Snakken om en Bitcoin-afkobling var tyremarkeds-hysteri og kræver kun simpel matematik som modbevis.

Lad os samle trådene op igen et sekund for at tælle de negative begivenheder på markedet lige nu:

  • Inflationen er eksploderet i en sådan grad, at fyrværkeriet i forbindelse med den 4. juli denne weekend sandsynligvis vil blegne i sammenligning
  • Samtidig med den eksploderende inflation, så har Fed hævet renten (for derefter at sænke den igen … og efterfølgende bekræfte rentestigningen igen)
  • Der er krig i Europa
  • Beskæftigelsen i Tyskland, som er den stærkeste økonomi i Europa, er steget til 5,3% ifølge nyhederne i morges

Så ja… makroklimaet er elendigt lige nu. Alt dette har tilsammen dannet det værste halve til hele år på aktiemarkedet i mere end 50 år.

Er du på udkig efter hurtige nyheder, gode tips og markedsanalyser? Tilmeld dig Invezz' nyhedsbrev i dag.

På denne baggrund er det derfor ikke overraskende, at Bitcoin har haft så store problemer. Hvis nogen havde fortalt dig nytårsaften, at Nasdaq ville falde med 29% halvvejs ind i 2022, uden at du kendte til yderligere oplysninger, hvilket niveau ville du så have forudsagt at Bitcoin lå på?

I skrivende stund er svaret på dette spørgsmål en tilbagetrækning på 59%. Med hensyn til selve Bitcoin, så er jeg ikke overbevist om dette fortæller os noget, som vi ikke allerede vidste. Selvfølgelig beviste det, at megatyrene tog fejl med al deres tale om supercykler og inflationsforhindringer og enhver anden ubegrundet optimisme, som de cirkulerede omkring i de online ekkokamre.

Volatilitet

Virkeligheden er nogle gange overraskende enkel, og behøver derfor ikke at overkompliceres. Du skal nemlig blot finde de enkleste tal og spørge dig selv, hvad de betyder? Tag f.eks. bare et kig på det følgende:

Bitcoin har historisk set været et aktiv med høj volatilitet. Jeg plottede standardafvigelsen i forhold til dagligt afkast for hvert eneste af de fire år forud for 2022 og sammenlignede dem med den samme målestok, men for Nasdaqs daglige afkast.

Ovenstående resultat viser, at Bitcoins volatilitet har været væsentligt højere end Nasdaqs hvert eneste af de ovennævnte år, så hvorfor forventede nogen egentlig, at 2022 ville blive anderledes? Selvom Bitcoin steg i pris, og udbredelsen steg i løbet af 2021, så var enhver tale om en afkobling således for tidlig, da Nasdaq ligeledes bevægede sig vertikalt. Faktisk opførte samtlige risikoaktiver sig på samme måde, mens Fed holdt pengeprinteren kørende – og COVID-boomet blot sendte aktiverne yderligere opad.

Kunne Bitcoin fungere som inflationssikring?

Bare så jeg ikke bliver misforstået, så er jeg en kæmpe Bitcoin fan og er utroligt optimistisk med hensyn til møntens langsigtede udsigter. Men enhver, der erklærede mønten som værende afkoblet fra de andre risikoaktiver i løbet af de sidste par år, tog ganske enkelt ufatteligt fejl.

Bitcoin er til dato steget og faldet i takt med resten af markedet. Bevægelserne har ganske vist været mere eksplosive – dens volatilitet kan ikke matches, og derfor lever den længere ude på risiko/afkast-kurven end aktiemarkedet – men retningen af møntens bevægelser og korrelation har på trods af dette altid været høj.

Jeg tror dog at dette vil ændre sig, og Bitcoin har alle de rette egenskaber til at fungere som inflationssikring eller fungere som et værdilager i lighed med digitalt guld. Men jeg tror dog ikke, at dette ligger lige rundt om hjørnet, og enhver der påstår at dette allerede er sket har ganske enkelt ikke lavet det rigtige regnestykke.

For at styrke dette argument endnu mere, så plottede jeg ved hjælp af en række simple matematiske principper Nasdaqs daglige afkast, og sammenlignede disse tal med Bitcoins tal for hvert eneste år.

For at formulere ovenstående standardafvigelser på en anden måde (for alle jer særlinge, der ikke elsker statistikker), så viser nedenstående de nedre og øvre grænser, hvor 68% og 95% af det daglige afkast falder hos både Nasdaq og Bitcoin.

Som det fremgår, så er der ikke meget der tyder på, at 2022 vil blive anderledes med hensyn til Bitcoins volatilitet, der langt overgår aktiemarkedet (derudover fokuserer denne sammenligning på det teknologidominerede Nasdaq snarere end S&P 500 , så man kan således argumentere for, at det endda undervurderer kløften mellem Bitcoin og aktiemarkedet med hensyn til volatiliteten).

Konklusion

For at komme en sløjfe om hele affærens, så var markedssnakken der antydede, at der havde fundet en afkobling sted mellem Bitcoin og markedet (uanset om der var tale om en inflationssikring eller noget andet) misforstået og sandsynligvis et biprodukt af tyremarkedshysteriet.

Gang på gang ser vi menneskelige følelser skabe fortællinger eller komplicerede analyser blot for at kunne forklare gentagne mønstre eller for at matche foks forudfattede forestillinger. Det er netop dette, der gør det så sindssygt vanskeligt at investere. Det er med andre ord svært at tjene penge, mine damer og herrer.

Vi befinder os lige nu midt i en kæmpe tilbagegang på markedet med lande på randen af en recession (hvis de ikke allerede befinder sig midt i den), og stemningen er således forfærdelig. I dette klima vil Bitcoin altid kun bevæge sig i én retning, og omfanget af denne bevægelse ville således uundgåeligt afløse aktiemarkedets.

For at afslutte denne artikel, så vil jeg igen gerne understrege min tro på, at Bitcoin er i stand til at leve op til sit løfte som en hård, digital form for valuta, som menneskeheden aldrig tidligere har haft adgang til før. Jeg mener at dens udsigter på lang sigt ikke har ændret sig. Men lige nu har mønten lang vej at gå endnu, hvilket betyder, at enhver der investerer i Bitcoin over en kort tidsperiode bliver nødt til at acceptere, at volatiliteten her kan gøre mønten til en meget dårlig (eller meget god for at være fair) satsning fra det ene øjeblik til det andet. Pas derfor godt på dig selv derude.

Invester i kryptovaluta, aktier, ETF'er og meget mere på blot få minutter med vores foretrukne mægler, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money