En ukontrollabel inflation er et dårligt look for både Trump og Biden

Af:
op jul 14, 2022
  • Junis inflationstal på 9,1% er netop blevet offentliggjort, og er på det højeste niveau i 40 år.
  • At tildele skylden til enten Biden eller Trump misser pointen - begge parter bærer en del af skylden.
  • Samtidigt med Jerome Powell, så er den dårlige håndtering af inflationen nu et stort problem, skriver Ashmore.

Utroligt nok – men desværre også forudsigeligt nok – har inflationen ramt et nyt 40-års højdepunkt på 9,1 % efter denne morgens CPI-rapport. Historisk set har stigningen i inflationen været voldsom siden COVID, og lige nu rammer inflationen de berygtede niveauer fra tilbage i 1980’erne.

Hvem bærer skylden for den rekordhøje inflation?

Da jeg bladrede mig igennem Twitter i morges, så lagde jeg mærke til, at mange skyder skylden på politikerne. Det er ikke min opgave at forsvare politikerne, og jeg har desuden heller ikke en politisk dagsorden. Jeg er bare et fyr fra Europa, der på afstand ser hvad der sker – jeg holder med andre ord ikke med den ene eller den anden side.

Er du på udkig efter hurtige nyheder, gode tips og markedsanalyser? Tilmeld dig Invezz' nyhedsbrev i dag.

Når dette så er sagt, så tror jeg dog ikke, at der er nogen mangel på nogen at skyde skylden på lige nu. Jeg nævnte tidligere i mit indlæg om Federal Reserve-formand Jerome Powell, som har svinget frem og tilbage i forbindelse med Feds aggressive politik flere gange end jeg er i stand til at tælle på nuværende tidspunkt. Men hvad med de sidste to præsidenter og deres regeringer – altså Trump og Biden?

Joe Biden

“Vores eksperter mener – og vores tal bakker dette op – at de fleste af de prisstigninger vi har set, var forventede og forventes blot at være midlertidige,”

Joe Biden, juli 2021

Ovenstående citat, der stammer for næsten præcist et år siden i dag, er tydeligvis temmelig chokerende læsning set i sammenhæng med det inflationære klima, der fandt sted siden det blev udsagt. Men Bidens regering, finansminister Janet Yellen og Fed-formand Jerome Powell var holdt dog hårdnakket fast i deres påstande om, at inflationen ikke var et problem, idet ordet “forbigående” konsekvent var på deres læber.

Dette blev derefter præsenteret som en efterspørgselsdrevet prisstigning.

“En del af det der sker, er ikke kun på udbudssiden, det finder også sted på efterspørgselssiden,” sagde transportminister Pete Buttigieg på CNN i oktober sidste år. “Efterspørgslen er fløjet til himmels.”

Da vi trådte ind i det nye år, så bekræftede Biden igen at inflationen ikke var et problem, alt imens priserne fortsatte med at stige yderligere.

“Vi opnår fremskridt i forbindelse med at bremse hastigheden af prisstigningerne,” sagde præsidenten efter decembers CPI-tal på 7%. Den følgende måned leverede endnu et oppustet CPI-tal, der markerede en stigning til 7,5%, hvilket Biden blot reagerede positivt på og sagde “Selvom dagens rapport er forhøjet, så fortsætter prognosemagerne med at forudsige, at inflationen vil aftage sig betydeligt ved udgangen af 2022”.

Nu hvor det forbigående argument var blevet godt og grundigt modsagt, idet priserne forblev høje, så gav Biden Putin skylden for de fortsatte slemme inflationstal. Den russiske invasion af Ukraine forværrede utvivlsomt problemet, men det står dog stadig relativt klart – som jeg har skrevet om tidligere – at inflationen var til stede længe før februar i år, da krigen jo netop begyndte.

Dagens inflationsrapport bekræfter blot, hvad amerikanerne allerede godt ved. Nemlig at Putins prisstigning rammer Amerika hårdt

Joe Biden, juni 2022

Jeg føler mig som en plade der er gået i hak på nuværende tidspunkt, og jeg skriver tilsyneladende denne artikel hver eneste måned, men på nuværende tidspunkt tror jeg, at det endelig er ved at stå klart for Biden-regeringen, hvor meget de rent faktisk har undervurderet inflationen. Fed-formand Jerome Powells gentagne frem og tilbage holdning og tilsvarende tomme forsikringer om, at inflationen forbliver forbigående og under kontrol fik aldrig nogen til virkelig at tage dette for gode varer – undtagen selvfølgelig Joe Biden.

Donald Trump

Bidens dårlige håndtering af inflationen har været – og er fortsat – skuffende og ikke mindst farlig. Det skal dog siges, at han trods alt først tiltrådte præsidentposten i januar 2021. Derfor var den største enkeltstående årsag til, at vi ser inflationen nu tage maden ud af folks munde allerede godt i gang før han tiltrådte posten.

Denne årsag er den valutaudskrivning, som har været en plage i den seneste tid, men som er blevet yderligere sendt op til et helt nyt niveau under COVID, mens Trump var præsident. Denne skyhøje valutaskrivning i kombination med ublu låntagning kunne altid kun ende på én måde – nemlig i voldsom inflation.

Inflation er et chokerende fænomen, fordi den lammer de lavere klasser og forøger uligheden. Den formår også at vokse yderligere undervejs, hvilket er lige præcis, hvad der er sket i dette tilfælde. Det er ganske enkelt en matematisk sikkerhed, at hvis du udskriver flere penge end på noget tidspunkt i historien – hvilket netop er, hvad der er sket her – så vil værdien af disse penge naturligvis også være mindre.

Hvis du har ét sjældent samlerkort til en værdi af en million dollars, hvorefter producenten trykker yderligere 100 af nøjagtigt det samme kort, tror du så, at dit kort stadig vil have den samme høje værdi? Og hvorfor skulle det egentlig være anderledes, når det kommer til penge? Flere penge betyder, at værdien af disse penge vil være lavere. Lad os ikke overkomplicere dette.

Afslutningsvist kan man derfor konkludere, at man kan lade en masse skyld at gå rundt her – hele skylden bæres ikke af Jerome Powell og Fed, og det er på trods af hvor uhyggeligt inkompetente, som de har vist sig at være. Og skylden hviler heller ikke udelukkende på Biden. Det samme kan siges om Trump. Det er snarere en kombination af alle disse faktorer, og det er ikke udpræget svært at se dette.

Invester i kryptovaluta, aktier, ETF'er og meget mere på blot få minutter med vores foretrukne mægler, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money