Den Centralafrikanske Republiks krypto-eksperiment er uforsvarligt

Af:
op jul 21, 2022
  • Den Centralafrikanske Republik var det anden land til at acceptere Bitcoin, men kun 10% har internetadgang.
  • I morgen lanceres deres nye "Sango Coin", der har som formål at symbolisere landets rige naturressourcer.
  • Det er en uansvarlig og farlig økonomisk politik i det krigshærgede land, skriver Dan Ashmore

Jeg er ikke helt sikker på, hvad der foregår i Den Centralafrikanske Republik (CAR). Endnu vigtigere, så ser det heller ikke ud til at landets borgere forstår det.

Hvem er Den Centralafrikanske Republik?

På trods af at landet besidder enorme naturressourcer – guld, olie, diamanter, uran – så er den afrikanske nation et af de fattigste lande i verden. Dette skyldes en række faktorer, hvoraf de fleste stammer fra dens kolonihistorie. Siden selvstændigheden fra Frankrig tilbage i 1960, så har der været ekstrem ustabilitet mellem landets forskellige religiøse, sociale og etniske grupper, hvilket i kombination med de forskellige politiske ideologier har betydet en stor mængde vold, fordrivelse og minimale vækstmuligheder.

Er du på udkig efter hurtige nyheder, gode tips og markedsanalyser? Tilmeld dig Invezz' nyhedsbrev i dag.

Det seneste udbrud af vold fandt sted i 2013. Malaria, hiv og underernæring er også udbredt i landet, hvor den forventede levealder udgør en af de laveste i verden på blot 53. Dødeligheden blandt mødre er på 8,9 pr. 1000 fødsler, mens læse- og skrivefærdighederne også er blandt verdens værste på blot 37%.

Bitcoin er lovligt betalingsmiddel i Den Centralafrikanske Republik

Det står derfor krystalklart, at dette er et land med mange problemer. Det er dog på denne baggrund, at præsident Faustin-Archange Touadéra har introduceret Bitcoin som lovligt betalingsmiddel. Efter alt at dømme, så kom dette som en overraskelse, idet præsidenten i en række kryptiske tweets meddelte, at landet bevægede sig i retning af et sådant skridt.

Manglende ressourcer

Denne beslutning, selvom dette er prisværdigt i ideologiske termer, finder dog i bedste fald sted alt for tidligt. Bitcoin er afhængigt af internettet, og kun 10% af landets befolkning har regelmæssig internetadgang.

Lad os dog vælge at glemme sikkerhed, uddannelse og adgang til drikkevand – husk, at der siden 2013 har været konstant konflikt i nationen med mange massakrer langs de religiøse grupper. Nationen har rekrutteret den russiske lejesoldat gruppe Wagner til at kæmpe mod oprørerne i, hvad der er en stadig mere blodig borgerkrig, og landet betragtes nu som en af Ruslands allierede.

Tokeniseringen af ressourcerne

I sidste uge tog nationen alt dette et skridt videre. Ved at bevæge sig udover Bitcoin og dybere ind i kryptovaluta området, så meddelte præsidenten, at de ville lancere deres egen kryptovaluta under titlen Sango Coin. Denne “nationale digitale valuta” vil komme til salg i morgen, den 21. juli, hvor en minimumsinvestering på $500 er påkrævet, der skal betales i andre kryptovalutaer.

Hjemmesiden siger, at det vil “lette tokeniseringen af Den Centralafrikanske Republiks ressourcer for de globale investorer”, selvom hvordan dette i praksis vil komme til at fungere stadig er meget uklart for mit vedkommende – og for den gennemsnitlige CAR-borger uden internetadgang – pyt med en karriere indenfor kryptovaluta. Det hele er et mysterium.

“Sango Coin vil være valutaen for Den Centralafrikanske Republiks nye generation,” sagde Touadera, og igen uden at uddybe yderligere.

Konklusion

Der er ingen måde at vende dette om til noget positivt – dette er et ekstremt uansvarligt og farligt, økonomisk træk fra CAR-regeringen. Alle mulige teorier cirkulerer om “hvorfor”, da det netop er en så besynderlig beslutning. Nogle mener endda, at der er russiske implikationer, da landet ser ud til at vende sig væk fra Frankrig og indtage en mere venligsindet position overfor Rusland. Andre siger, at dette vil gøre det muligt for etablissementet at deltage i korruption og anden ulovlig økonomisk aktivitet.

Men uanset årsagen, så er dette vildt hensynsløst og uheldigt. Den Centralafrikanske Republik har enorme problemer – de har ikke brug for en form for statssponsoreret kryptovaluta med minimal forklaring og detaljer for at “tokenisere” deres naturressourcer. Det føles også forhastet og spontant snarere end med overlæg og planlagt. Ekstreme eksperimenter såsom tokenisering af ens egne ressourcer via nye kryptovalutaer er ikke den rigtige ting at gøre, når ens land kæmper i forbindelse med næsten alle andre kategorier.

Helt ærligt, så er jeg ikke sikker på, hvad mange af Sango Coin-tingene overhovedet betyder. Men endnu mere bekymrende, så spekulerer jeg på om præsidenten ved hvad alt dette betyder.

Invester i kryptovaluta, aktier, ETF'er og meget mere på blot få minutter med vores foretrukne mægler, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money