Kryptovalutaerne afviger fra aktierne for tredje gang i år

Af:
op nov 11, 2022
Listen to this article
  • Bitcoin og aktiemarkedet har bevæget sig i takt med hinanden hele året.
  • Tre afvigelser er dog sket: Terra, Celsius og nu FTX's kollaps.
  • Volatiliteten er fortsat betydeligt højere end hos aktierne, hvilket fremgår af de nedenstående diagrammer.

Sikke en uge for kryptovalutaerne.

Sammenbruddet af en af branchens nøglebørser, FTX , har sendt hele markedet i opløsning (du kan læse et dybt dyk her). Med et hul på balancen på angiveligt op til $8 milliarder, så vakler markederne nu endnu engang.

Er du på udkig efter hurtige nyheder, gode tips og markedsanalyser? Tilmeld dig Invezz' nyhedsbrev i dag.

Dette er den største begivenhed indenfor kryptovaluta siden maj, hvor den tidligere top 10-mønt Luna styrtdykkede til nul sammen med UST stablecoinen. Ved at indtegne prisen på Bitcoin i løbet af året, så viser dette, hvordan disse to episoder trak prisen ned i begge tilfælde.

Jeg har skrevet meget om korrelationen mellem Bitcoin og aktiemarkedet i år, og senest i forbindelse med dette dybe dyk. Her indtegnede jeg sammenhængen og bemærkede, at den voksede markant i april i år – lige da vi gik over til et nyt renteregime.

Som denne seneste rapport fra Bitfinex antyder, så begyndte korrelationen at falde i oktober – hvilket også afspejles i det ovenstående diagram. Rapporten antydede også, at Bitcoin og Ethereums præstationer i år var bedre end teknologiaktier, såsom Meta og Snap.

I løbet af den seneste uge har vi dog oplevet en stor divergens. Dette skyldes selvfølgelig FTX-skandalen. Faktisk, hvis FTX ikke havde imploderet, så ville det interessant at fantasere om, hvor Bitcoin så kunne have været. En positiv inflationsmåling fik aktiemarkedet til at skyde opad, hvor Nasdaq steg med 7,5% og S&P 500 tilføjede over 5%.

Selvom Bitcoin kom på fode igen, så viser en optegning af priserne i løbet af året, at dette er den tredje store afvigelse mellem de to aktivklasser: den første var Luna-kollapset (8. maj) og Celsius, der suspension af deres udbetalinger, hvilket var et varsel om deres snarlige kollaps (12. juni).

Tallene tegner et interessant billede. Selvom Bitcoin har fulgt kryptovaluta markedet hele året, så er mønten fortsat tilbøjelig overfor en stor idiosynkratisk risiko. Dens volatilitet ligger også bare en lille smule over aktiemarkedet, for at sige det mildt. Se ikke længere end det diagram, som jeg indtegnede nedenfor over den daglige prisændring hos begge aktivklasser.

Som konklusion forbliver Bitcoin i høj grad fanget af det usikre makroklima, som vi befinder os i lige nu. Inflationsmålingerne og Federal Reserves handlinger er fortsat afgørende her, idet centralbanken har hævet renteniveauet med en hidtil uset hastighed.

Når dette så er sagt, så bevarer kryptovalutaerne stadig deres idiosynkratiske risiko – noget som begivenhederne i denne uge peger på. Før FTX oplevede vi også, at Luna-kollapset og Celsius-hændelsen fik kryptovaluta markederne til at vælte, mens aktiemarkedet fortsatte som normalt.

DET vil være interessant at spore korrelationen og volatiliteten i det lange løb, men for øjeblikket – og i det mindste indenfor den overskuelige fremtid – så ligger kryptovalutaerne fortsat et betydeligt over gennemsnittet, når det kommer til risikoen.

Invester i kryptovaluta, aktier, ETF'er og meget mere på få minutter med vores anbefalede mægler, eToro

10/10
67% of retail CFD accounts lose money