Ad

Hvorfor er Bitcoin så korreleret med aktiemarkedet? Et dybt dyk

Af:
op Oct 19, 2022
Listen
  • Bitcoins korrelation med aktiemarkedet er steget enormt i år.
  • Begge ledes af Federal Reserves renteplaner.
  • Bitcoin har aldrig før oplevet en recession, hvilket investorerne overser, vurderer Dan Ashmore.

Følg Invezz på TelegramTwitter og Google Nyheder for de seneste opdateringer >

Det har mildest talt været et turbulent år på markederne.

Er du på udkig efter signaler og advarsler fra professionelle handlere? Tilmeld dig Invezz Signals™ GRATIS. Det tager 2 minutter.

Men en ting, der efter min mening både er positivt og negativt, er sammenhængen mellem Bitcoin og aktiemarkedet. Det lyder besynderligt, men lad mig lige forklare.

Det positive argument for Bitcoin er en afkobling fra aktiemarkedet

Copy link to section

Mange Bitcoinere mener, at det kun er et spørgsmål om tid før Bitcoin afkobles fra aktiemarkedet, spreder sine vinger og gør krav på “hedge”-titlen, der hidtil har været så uhåndgribelig.

Uden tvivl er dette det positive argument – Bitcoins hårde forsyningsloft, omgåelse af regeringskontrol og dens unikke evne til at adskille penge og stat betyder, at tyrens vision er fristende.

Men når man ser på tallene, så er korrelationen mellem Bitcoin og aktiemarkedet stadig lige så stor, som den altid har været; denne utopiske (eller dystopiske, alt afhængigt af dit perspektiv!) fremtid har aldrig virket fjernere. Faktisk indtegnede jeg korrelationen fra begyndelsen af året til i dag, og resultaterne er sigende (for alle nørderne derude, så var mit valg af målestok Pearsons 6-måneders rullende koefficient).

For dem, der er mindre fortrolige med korrelation, så betyder en koefficient på 0 ingen korrelation. For eksempel er en koefficient mellem antallet af æbler du spiser på en given dag, og antallet af gange, den britiske premierminister Lizz Truss skifter mening, (formodentlig) tæt på nul.

En koefficient mellem 1 er på den anden side perfekt. Så korrelationen mellem antallet af pints du drikker og hvor fuld du er ville være tæt på +1. Og det følger også, at -1 er et perfekt negativt forhold, så koefficienten mellem antallet af pints du drikker, og hvor ædru du er, er sandsynligvis tæt på -1.

Jo tættere tallet er på 1, jo stærkere er forholdet. Jo tættere på -1, jo stærkere er forholdet i den modsatte retning. Og nul, eller et sted i nærheden af nul, betyder at der ikke er noget meningsfuldt forhold. Så der er en glidende skala mellem -1 og 1.

Lad os se på grafen for korrelationen mellem Bitcoin og aktiemarkedet og zoome ind på tidsperioden 2022.

Korrelationen mellem Bitcoin og aktiemarkedet har aldrig været større

Copy link to section

Umiddelbart er det tydeligt, at korrelationen steg markant ved slutningen af januar/februar, før den steg yderligere i april. Faktisk har den været tæt på perfekte 1 i en stor del af året, hvor markeder bevæger sig i takt med hinanden.

Og hvad er der unikt ved i år? Ja, det er rentemiljøet. Federal Reserve har taget markederne med på en rejse med dens aggressive holdning til renten. Jo mere renten hæves, jo mere likviditet suges der ud af økonomien, og jo mere negative bliver tingene. For mange rentestigninger, og vi har nu r-ordet: recession.

Fed har sat et nyt paradigme i gang i takt med at inflationen er steget efter et årti med valutaudskrivning, kvantitative lempelser og renter i nærheden af nul. Og med COVID, der har sendt alt dette op til et nyt niveau, så er inflationen løbet løbsk. Og her kommer renteforhøjelserne ind i billedet, idet Fed forsøger at tøjle inflationen.

Så lad mig derfor tilføje en variabel til den forrige graf, der viser stigningskorrelationen mellem Bitcoin og aktiemarkedet. Tag et kig på den rullende korrelation med Fed-renten drysset ind:

Bitcoin blev først lanceret i 2009, året efter at verdensøkonomien nedsmeltede, og bankfolkene mistede grebet, og boligkrisen i USA udløste en af de værste finanskriser nogensinde. Siden disse dystre dage har markedet haft en absolut rivende udvikling, hvor vi har oplevet et af de længste tyremarkeder nogensinde. Det har været en æra med tynde renter (negative?) og kvantitative lempelser, hvortil der kommer en række enorme stigninger hos aktiverne.

COVID var det samme, blot på steroider. En af de mest afslørende grafer er nedenstående – taget fra min analyse af valutaudskrivning og ulighed, der blev offentliggjort i går ).

Og så også nedenstående graf, som viser skalaen af stimuluspakker i forhold til 2008. Det svarer til at sammenligne æbler med genetisk modificerede, forstørrede appelsiner.

Set i denne kontekst, så giver det perfekt mening at korrelationen er så høj. COVID oversvømmede hele systemet med kontanter, og så kom inflationen. Nu er Fed opsat på at suge alting tilbage – hvilket er de værst tænkelige nyheder for markederne.

Det eneste der virkelig betyder noget lige nu er Jerome Powells ord (jeg talte om markedets afhængighed af dette for nylig her). Markederne reagerer baseret på forventninger om fremtidige rentestigninger, som kommer direkte fra Powells mund, såvel som den månedlige CPI-rapport.

Og hvad siger det gamle ordsprog? Tja, korrelationer går til 1 i en krise. Investorerne flygter i retning af de sikrest mulige aktiver og dumper alt for at skabe likviditet. Dette er faktisk en primær årsag til dollarens enorme styrke i år, noget som jeg analyserede tidligere i år. Det hele hænger sammen.

Når jeg kigger tilbage på analysen af dollarens styrke tidligere i år, så er et af mine yndlingsdiagrammer nedenstående, der viser dollarens styrke historisk og fremhæver kriseperioder. Lægger du mærke til noget?

Bitcoins første krise

Copy link to section

Igen, intet er overraskende her:

Trin 1: Udskrivning af valuta uden fortilfælde. Aktiverne ryger til himmels, hvor dem længere ude på risikospektret (teknologiaktier, Bitcoin, Dogecoin osv.) oplever større stigninger.

Trin 2: Inflationen stiger som resultat

Trin 3: Federal Reserve fører en aggressiv rentepolitik for at dæmpe inflationen

Trin 4: Aktiver frasælges, hvor de aktiver længere ude på risikospektret (teknologiaktier, Bitcoin, Dogecoin osv.) oplever større tab.

Og altafgørende, så diskriminerer sælgere ikke. Frasalget er udbredt, så korrelationerne stiger, hvilket netop er det vi oplever med Bitcoin. Det er ikke nødvendigvis aktiemarkedet, der leder Bitcoin; det er snarere, at der er en lurende variabel – Federal Reserve – der leder dem begge. Igen, se på diagrammet ovenfor, der viser Fed-renten i forhold til korrelationen mellem S&P 500 og Bitcoin.

Og det er derfor, jeg har banket hovedet mod bordet (er det et udtryk?) hele året om en fejlslutning: påstanden om, at kryptovalutaerne og Bitcoin har været her før. Tilhængerne hævder, at dette blot er det seneste af kryptovalutaernes mange fald.

Dette er dog ikke sandt. Bitcoin blev lanceret i januar 2009, hvilket betyder at det er første gang, at mønten har eksisteret under et makro-bjørnemarked. Tidligere kryptovaluta vintre fandt sted midt i den lave rente, et imødekommende miljø, hvor alt var godt i verden.

I dag forventes det til gengæld, at der denne vinter vil være strømafbrydelser på kolde nætter i London. De store teknologivirksomheder har tabt mere end 70% af deres aktiekurs. Folk kæmper for at få råd til mælk og brød. Så nej, kryptovalutaerne har ikke været her før. Økonomisk set er det mørke tider lige nu. Og kryptovalutaerne har aldrig før oplevet mørke tider.

Hvad sker der nu?

Copy link to section

Det er ikke fordi jeg siger, at kryptovalutaerne ikke vil gøre hvad de altid har gjort – nemlig at vende tilbage. Jeg siger bare, at dette ikke er din sædvanlige kryptovaluta vinter, men i stedet et helt andet bæst – drevet af makroblodbadet, hvor korrelationerne stiger på tilsvarende vis.

Lad mig lige vende tilbage til det indledende afsnit i denne artikel, hvor jeg sagde, at Bitcoins voksende korrelation var både positiv og negativ.

På lang sigt skal Bitcoin afkobles for at kunne nå sine “mål” om at blive et værdilager; en exit fra den regeringskontrollerede verden af fiat-valuta. Dette er vanskeligt at argumentere imod. Og i den forstand er det skuffende at se dens skyhøje korrelation, som er steget så meget i år. Bitcoin vil helt sikkert have nul håb i det lange løb, hvis den ikke tøjler denne elendige vane med volatilitet, såvel som nægte at gøre noget uden at holde aktiemarkedet i hånden.

Grunden til at jeg siger, at det også er en smule positivt, er at det viser, at Bitcoin nu er et almindeligt finansielt aktiv. Tidligere år gav os en Bitcoin, der ikke var alt for korreleret med markedet. Den var i stedet en nørdet magisk pengeting på internettet – noget din vens ældre søskende fortalte dig om i forbindelse med en grillaften.

Likviditeten var mangelfuld, og den påvirkede ikke det bredere finansielle marked.

Men nu er den ankommet. Udbredelsen er steget voldsomt. Den præsenteres sammen med Dow Jones og guld, når medierne præsenterer de daglige markedsbevægelser. Korrelationen understøtter dette – Bitcoin bevæger sig med aktiemarkedet mere end nogensinde før.

Det næste skridt er at dumpe denne korrelation. Og hvis man ser på Bitcoins fundamentale forhold, som mere minder om en råvare end egenkapital (det modsatte af Ethereum , i øvrigt), så har den kvaliteterne til at gøre dette. Det virkelige spørgsmål er om folk vil indse dette, og begynde at værdsætte den i overensstemmelse hermed.

Og det er netop det, der gør den så spændende som aktivklasse. Vi har aldrig oplevet noget lignende før – en slags råvare, der udelukkende lever i den digitale verden. Dette er grunden til, at dens resultater uden tvivl er bredere end noget andet aktiv.

Uanset hvad der sker, så bliver det en sjov rejse. Men tallene viser dog, at Bitcoin lige nu ikke er andet end aktiemarkedets legetøj, der bliver kastet rundt efter behag.

Ad

Vil du have letforståelige signaler krypto-, forex- og aktiehandelssignaler? Gør det enkelt at handle ved at kopiere vores team af professionelle handlende. Konsekvente resultater. Tilmeld dig i dag på Invezz Signals™.

0/10
Learn more
Bitcoin Aktier Børser Makroøkonomi