Hvorfor er dollaren så stærk?

Af:
op jul 19, 2022
  • Den amerikanske dollar opnåede i sidste uge paritet med euroen for første gang i 20 år.
  • Vi har historisk set set dette mønster igen og igen i tidligere recessionsperioder.
  • Økonomisk usikkerhed, en aggressiv Fed og stigende energipriser bidrager alle sammen til dette.

Dollarens dominans på valutamarkederne fortsætter, idet vi i sidste uge var vidne til en væsentlig milepæl, hvor $1 blev handlet til €1. Med en kurs på $1,20 for blot et år siden, så er dette en svimlende fremmarch for USD på valutamarkederne – men hvorfor ser vi denne tendens lige nu? Og selvom tendensen er blevet en smule langsommere i løbet af de sidste par dage, vil dens nuværende styrke fortsætte eller kunne der ske en vending?

Dollaren styrkes i tider præget af usikkerhed

Dollaren er verdens reservevaluta, og udgør således den ene part af de fleste valutatransaktioner – så meget som 90% ifølge visse vurderinger. Som den største valuta opfattes den også som den mest stabile og sikreste valuta i verden. I tider med usikkerhed strømmer investorerne i retning af større sikkerhed, og derfor er dollaren da også steget historisk set. Jeg plottede DXY-indekset, som måler styrken af dollarindekset overfor en kurv af udenlandske valutaer, mod de forskellige recessionsperioder siden 1970, og resultaterne fremgår temmelig tydeligt – indekset stiger i tider med uro.

Er du på udkig efter hurtige nyheder, gode tips og markedsanalyser? Tilmeld dig Invezz' nyhedsbrev i dag.

For at understrege dette usikkerhedsargument, så kan vi blot fokusere på marts-2020-perioden, hvor COVID-bekymringerne virkelig var størst.

For at genopfriske din hukommelse, så fandt fire af de seksten største daglige bevægelser i S&P 500’s historie sted i marts 2020. Jeg husker tydeligt, at jeg pludselig blev sendt hjem fra kontoret, da vores premierminister (Leo Varadkar – jeg boede i Irland på daværende tidspunkt) ) udsendte en meddelelse om, at samtlige skoler og kontorer i Irland ville lukke.

Dette føles nu som en million år siden, men markedet var i kaos, da det fremstod som klart og tydeligt, at denne surrealistiske virus var mere end blot en isoleret begivenhed i Kina.

Og dollarindekset? Det blev styrket med 8% på blot ti dage – et betydningsfuldt træk for enhver valuta på så kort en periode.

Hvorfor styrker Fed dollaren ved at hæve renten?

Men der er dog andre faktorer på spil her bortset fra recessionsfrygten. Federal Reserve har været mere aggressiv end de andre udenlandske centralbanker i forbindelse med at hæve renten for at bekæmpe den stigende inflation, som vi lige nu er vidne til.

Rentestigningen på 75bps i juni var den største siden 1994, mens den næste renteforhøjelse kunne være på 100bps (selvom forventningerne har bevæget sig i retning af endnu en forhøjelse på 75bps). Som hovedregel vil en højere rente tiltrække mere kapital fra udlandet, idet investorerne forsøger at tjene et ekstra afkast, der vil være til rådighed på obligationer og andre rentegivende produkter.

Mere kapital flyder ind i USA -> flere købte dollars -> dollaren stiger.

Stigende energipriser

Den anden store indflydelser her er energipriserne. Du behøver nok ikke høre fra mig, at energipriserne er skudt i vejret i år. USA importerer mindre olie end mange andre lande – igen, så har mit gode gamle Europa det vanskeligt her – hvilket betyder, at landet bruger færre penge på energiimport, og er derfor ikke så hårdt ramt som mange andre valutaer.

Konklusion

Ovenstående faktorer er de vigtigste. Usikkerheden ser bestemt ikke ud til at aftage sig lige foreløbigt, idet stemningen stadig er negativ og frygten høj. Mens Fed fortsat er foran de andre centralbanker i forbindelse med renteforhøjelserne, så føles det derfor ikke som om, at denne dollarstyrke vil vende sig lige foreløbigt. Selvfølgelig er dette kun ren spekulation, og energipriserne er stadig et wildcard (hvem ved, hvad udfaldet vil blive i Ukraine) og kan påvirke tingene, men på et samlet grundlag er der intet, der tyder på en brat indskrænkning af dollarens styrke.

Og hey, bed en stille bøn for mig her – jeg er en irsk (europæisk) knægt, der skriver dette fra mit skrivebord i Miami. Det bliver en jordnøddesmør sandwich til morgenmad, frokost og aftensmad for mig, hvis dette fortsætter meget længere…

Invester i kryptovaluta, aktier, ETF'er og meget mere på blot få minutter med vores foretrukne mægler, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money