Hvad er rentekurvekontrol, og hvad skete der i dag i Japan?

Af:
op Dec 21, 2022
Listen
  • Centralbankerne rundt om i verden hæver renten, men Japan har dog afvist tendensen.
  • Den har bevaret en nem valutapolitik via rentekurvekontrol.
  • I denne uge hævede den sit målinterval til +/- 50 bps.

Følg Invezz på TelegramTwitter og Google Nyheder for de seneste opdateringer >

Japan rystede markedet tirsdag morgen med en overraskende justering af landets rentekurvekontrolstrategi. Dette pumpede yenen overfor dollaren ( USD/JPY ) og sendte bølger over hele markedet, hvor S&P 500 -futures blev sendt markant lavere. Men hvad betyder rentekurvekontrol?

Er du på udkig efter signaler og advarsler fra professionelle handlere? Tilmeld dig Invezz Signals™ GRATIS. Det tager 2 minutter.

De fleste centralbanker bruger ikke rentekurvekontrol

Copy link to section

Den amerikanske centralbank kontrollerer typisk den økonomiske vækst og inflationen gennem fastsættelse af en kortsigtet nøglerente kendt som federal fondsrenten. Dette er den sats, som markedet følger utroligt nøje med, idet denne bestemmer, hvor billige penge er at låne, hvilket har konsekvenser for økonomien som helhed.

I år er inflationen steget hurtigt over hele kloden, hvilket har ført til, at centralbankerne aggressivt har hævet renten for at dæmpe efterspørgslen og afkøle økonomien, hvoraf den seneste var en stigning på 50 bps (0,5%) i sidste uge .

Ovenstående graf viser, at renten ofte er faldet til næsten nul i løbet af de sidste tyve år. Centralbankens mulighed for at påvirke den økonomiske vækst er således begrænset, fordi den ikke længere kan sænke renten.

Desuden er Fed fondsrenten også den kortsigtede rente for en række ting, såsom kreditkortgæld og billån. Selvom den filtrerer gennem økonomien, så kunne det dog være en god idé at påvirke den langsigtede rente direkte, hvilket er afgørende for ting som realkreditrenter.

For at opnå dette engagerer centralbanken sig i køb af værdipapirer og statsstøttet gæld på det åbne marked, hvilket tilfører bankreserver til økonomien. Dette er kendt som en kvantitativ lempelse og holder det finansielle system oversvømmet med kredit. Det er med andre den musik de spiller for at holde festen i gang.

Hvordan adskiller kvantitativ lempelse sig fra rentekurvekontrol?

Copy link to section

Men ét land er dog anderledes – Japan. Dens centralbank, Bank of Japan (BoJ) har brugt en anden strategi kendt som rentekurvekontrol siden 2016. Dette er en mere utraditionel måde at bevare renterne på et vist niveau og målrette de langsigtede renter.

Rentekurvekontrol involverer en centralbank, der køber eller sælger så mange obligationer, som det nu er nødvendigt for at målrette en specifik langsigtet rente. Det lyder måske som kvantitativ lempelse, siger du. Og du har ret, for det gør det virkelig. De er nemlig to sider af samme sag – de involverer køb af statsgæld (statskasser) for at påvirke renten og pumpe penge ind i økonomien.

Men forskellen er dog, at kvantitative lempelser involverer køb af en bestemt mængde obligationer på regelmæssig basis for at indsprøjte denne kredit i systemet. Hvorimod rentekurvekontrol involverer at købe så mange obligationer som nødvendigt for at holde renterne på et vist niveau.

Så kvantitativ lempelse er fokuseret på mængden af penge, hvorimod rentekurvekontrol handler om at målrette et specifikt langsigtet udbytte. Og rentekurvekontrol er typisk fokuseret på langsigtede afkast frem for kortsigtede.

Hvad sker der i Japan med rentekurvekontrol?

Copy link to section

I tilfældet Japan, så skiftede BoJ til en rentekurvekontrol politik i 2016, som forsøgte at fastsætte den 10-årige japanske statsobligationsrente (JGB) til 0%. Dette betyder, at når JGB-renten stiger til over 0%, så vil BoJ købe obligationer for at drive renten ned igen.

Fortalere for denne politik hævder, at centralbankerne vil kunne opnå en lavere rente med en meget lille balance, end de ville kunne under kvantitative lempelser.

Virksomhederne kan også tilskyndes til at oplade sig med gæld, hvilket gør det muligt for zombievirksomheder at fortsætte ved at rulle billig gæld over. Der er også det problem, at større virksomheder sandsynligvis vil være i stand til at udnytte de lavere renter i højere grad, hvilket vil give anledning til alle mulige monopolmæssige konsekvenser.

Kritikere hævder også, at inflationsforventningerne stiger. Men den største ulempe kan være usikkerheden, da ingen rigtig ved, hvad politikken vil få af konsekvenser på lang sigt. Den amerikanske centralbank har ganske vist forfulgt styring af rentekurven siden Anden Verdenskrig, men den er ikke blevet anvendt siden i en normal periode.

Hvad skete der i dag?

Copy link to section

I morges overrumplede Bank of Japan markederne ved at udvide sine mål for den 10-årige JGB for at tillade den at bevæge sig 50 bps på hver side af 0%. Banken sagde i en erklæring, at det var hensigten at “forbedre markedets funktion og tilskynde til en jævnere dannelse af hele rentekurven, samtidig med at de tilpassede økonomiske forhold opretholdes”.

Yenen styrkes som et resultat af dette, idet de højere renter betyder, at mere kapital sandsynligvis vil strømme ind. Aktierne i både USA og Europa faldt før åbningsklokken. Markedet ser sandsynligvis dette som et signal om, at Japan lige nu beskytter sig mod inflationen.

Nu hvor Japan er ved at blive mere aggressiv, såvel som Fed’s faste holdning i denne uge om, at de høje renter ville fortsætte, og idet ECB-chef Christine Lagarde også advarede om højere renter, så fortsætter markedet med at indse, at 2023 kan blive et højrentemiljø i længere tid end tidligere forventet .

Spænd sikkerhedsselen folkens – en tilbagevenden til dagene med nemme penge er endnu langt væk.

JPY Aktier Makroøkonomi Obligationer