Hvorfor falder Tesla-aktien? 2023 starter med et fald på 14%

Af:
op Jan 4, 2023
Listen to this article
  • Tesla lukkede 2022 nede med 68%, den 4. dårligst præsterende aktie hos S&P 500.
  • Aktien faldt yderligere 125 i tirsdags på baggrund af en skuffende leveringsrapport.
  • Goldman Sachs-analytikere siger, at rapporten kun er "inkrementel negativ", men 2023 er et afgørende år.

Jeg skrev en artikel for blot to uger siden, hvor jeg analyserede Tesla-aktiens kollaps. Som jeg skrev, så handlede den til $138, hvilket er et fald på 64% i forhold til året. På dette tidspunkt, hvor vi alle pressede vores kroppe til at udholde bare en nytårsaften mere, så handlede Tesla til $123, og lukkede således officielt 2022 med et fald på 68%. Av.

Et par dage inde i 2023 har aktien desværre ikke vist tegn på at bryde dette mønster, og styrtdykkede med yderligere 12% denne tirsdag.

Er du på udkig efter hurtige nyheder, gode tips og markedsanalyser? Tilmeld dig Invezz' nyhedsbrev i dag.

Tesla falder efter skuffende leveringstal

Det seneste styrtdyk kom på baggrund af den skuffende bilproduktion og leveringstallene for 4. kvartal, som lå under analytikernes forventninger.

Bilproducenten rapporterede over 405.000 leverancer for kvartalet og 1,31 millioner samlede leverancer for året. Selvom begge disse var Tesla-rekorder – og svarede til en stigning på 40% i forhold til leveringstallene fra 2021 – så landede tallet stadig under de 427.000, der forventedes for kvartalet.

Nyheden er blot det seneste slag for det udfordrede bil-skråstreg-teknologifirma. Det var den fjerde dårligst præsterende aktie hos S&P 500 – og dette var et år, der bød på en intens konkurrence.

Hvad er det næste for Tesla i 2023?

Når man ser fremad, så er den vigtigste faktor fortsat centralbankernes stramme valutapolitik rundt om i verden, som har trukket aktieafkastet ned med stigende renter i håbet om at begrænse den ubarmhjertige inflation.

Disse højere kurser betyder, at profitforventningerne i fremtiden tilbagediskonteres mere aggressivt, hvilket skader værdiansættelsen på aktierne. Det betyder også, at der findes et alternativ for investorer til at opbevare deres midler, nu hvor Fed fondsrenten nu er på 4,25%-4,5%, i sammenligning med 0% for ikke så længe siden.

Med hensyn til denne rapport er den dog set på et holistisk grundlag ikke overdrevent negativ. Kortsigtede indtjeningsforventninger er ganske enkelt bare – kortsigtede. Tallene repræsenterer stadig en stærk vækst, hvor Goldman Sachs-analytikerne skitserer, at leveringsrapporten blot er en “inkrementel negativ”.

Men så igen, med en recessionsfrygt, der vokser i takt med, at kerneinflationen forbliver hårdnakket, så kunne der også opstå en bule i efterspørgslen på Tesla-biler i år, hvis Fed kommer til at fortsætte med sin aggressive politik. Men som altid er det dog et vanskeligt spil at forudsige Feds valutapolitik…

Elon Musk har måske taget fejl med hensyn til visse ting, men den polariserende milliardær havde dog ret på et enkelt punkt: