Derfor har frygten for global recession usurperet inflationen

Af:
op Feb 22, 2023
Listen
  • Den værste inflationskrise siden 70'erne er faldet de sidste måneder, og frygten er nu vendt mod en recession.
  • Billedet ser lysere ud nu end for et par måneder siden, men frygten er fortsat høj
  • Centralbanker, der forsøger at begrænse inflationen uden at udløse en recession, går en vanskelig balancegang.

Følg Invezz på TelegramTwitter og Google News for de seneste opdateringer >

Hvis der er én ting det opsummerer 2022, så er det inflationen. Problemerne med stigende priser opslugte nationerne over hele verden, sendte markederne i opløsning og udløste den mest usikre periode økonomisk set siden 2008, og samtidigt den første længere periode med masseinflation i den vestlige verden siden 70’erne.

En kombination af årsager – pandemien, der kvælte forsyningskæderne, kæmpe valutamæssig stimulus, krigen i Ukraine blandt andre – sendte priserne opad. Og for det følgende års indvolde, så var emnet den ubestridte nummer et med hensyn til markeds påvirkere og kolonneplads.

Altså indtil nu. I de sidste par måneder er frygten for inflationen aftaget, kun for at blive erstattet af en anden og mere dyster betegnelse: en global recession.

Stigende renter bremser verdensøkonomien

Valutapolitik er ikke en perfekt måde at håndtere de stigende priser på, men er ikke desto mindre centralbankernes vigtigste værktøj. Og derfor er renten steget.

Derfor er likviditeten blevet suget ud af systemet. Markederne har trukket sig betydeligt tilbage og gisper efter luft efter den bratte afslutning på et tyreløb på et årti, der blev affødt af renter på kælderniveau.

Det er vanskeligt at overvurdere, hvor afgørende renteniveauet er for hele økonomien. Det definerer omkostningerne ved penge, som giver brændstof til alt omkring os. Teknologisektoren er et skarpt eksempel på dette. Silicon Valley banden, der er berygtet for ikke at tjene penge, klarede sig fint på løftet om et fremtidigt afkast, med virksomheder, der almindeligvis værdsættes ved at diskontere disse fremtidige pengestrømme tilbage til nutiden via (næsten nul) renter.

Nu er renterne steget mod 5%, og disse værdiansættelser er kollapset. Det teknologitunge Nasdaq-indeks udskrev sit dårligste afkast siden 2008, hvor det sidste år mistede en tredjedel af dets værdi.

Inflationen er faldet

Men det positive ved alt dette er, at inflationen er begyndt at falde. Godt hjulpet af at benzinpriserne også falder, så ser prisstigningsraten – i hvert fald ifølge markedet – ud til at have toppet.

År til år målet er faldet hver eneste måned siden juli sidste år. Selvom raten stadig er ekstremt forhøjet på 6,4% – og et godt stykke over målet på 2% – så repræsenterer dette er markant fremskridt fra de næsten tocifrede dage fra sidste sommer.

Dette kommer selvfølgelig til en pris. Som jeg sagde ovenfor, så definerer renten prisen på penge og er afgørende for hele økonomien. Disse rentestigninger har en pris.

Og for at inflationen virkelig skal kunne dæmpe sig, så skal der i det mindste være en lille smule lempelse i beskæftigelsen og efterspørgslen. Sådan fungerer det – sænk farten på økonomien, og træk priserne ned igen.

“Arbejdsmarkedet … er især vigtigt for inflationen i kerneydelser, såsom boliger,” sagde Federal Reserves formand i november. “(Det) viser kun foreløbige tegn på ombalancering, og lønvæksten forbliver et godt stykke over niveauer, der ville være i overensstemmelse med en 2 procents inflation over tid. På trods af nogle lovende udviklinger, så har vi stadig lang vej at gå i forbindelse med at genoprette prisstabiliteten”.

Og dette opsummerer den vanskelige situation. Formålet med stigende renter er at køle økonomien ned og tøjle inflationen, men ikke så meget, at der udløses en stor recession. Det er en svær balancegang at gå. Og med en opblødning af inflationen er markedet begyndt at frygte, at rentestigningerne har været for voldsomme, og at en recession kunne være nært forestående (hvis tale om en recession interesserer dig, så optog jeg også en podcast om denne trussel her).

Optimismen vokser i 2023

Den gode nyhed er, at 2023 har udløst en lille smule positivitet, hvor billedet ser mere optimistisk ud end i vinterdybet sidste år.

Kina er hurtigt genåbnet fra sin nul-COVID-politik, hvilket er et enormt boost til verdensøkonomien og en fin lempelse af forsyningskæderne oveni. Prisen på benzin i Europa er faldet, som om det er et obskurt kryptovaluta-token, mens de tidligere nævnte inflationstal ikke har været så dårlige, som markedet havde forventet.

Faktisk skrev jeg for et par uger siden om, hvordan IMF forudsagde, at Storbritannien ville være den eneste avancerede økonomi til at træde ind i en recession i 2023. Nu er dette ikke gode nyheder, hvis du er en brite (jeg gravede dybt ned i den sørgelige tilstand af den britiske økonomi her , hvis du skulle være interesseret), men hvis denne rapport var udkommet et par måneder før, så ville den sandsynligvis have forudsagt, at flere lande ville bukke under for det skræmmende R-ord.

Og så befinder markedet sig lige nu et sjovt sted. Dårlige nyheder er gode nyheder for det betyder ingen inflation, men ikke for dårlige, idet det så betyder recession. Men uden tvivl er inflationen faldet i en sådan grad, at recessionen lige nu er den største frygt.

Dermed ikke sagt, at inflationen er overvundet. Hvis du scroller op til toppen af denne artikel og kigger på diagrammet, der plotter inflation tilbage til 70’erne, så vil du se, at den faldt tre gange, før den toppede igen ved et højere niveau. Så vi skal ikke tælle vores kyllinger før æggene er klækket, selvom det er netop det, markedet gør alligevel. Og markedet ved altid bedst, ikke?

Uanset om du er enig eller ej, så keder inflationen markedet. Alle øjne er nu rettet mod truslen om en recession. Men tingene ser i det mindste lidt mere rosenrøde ud nu end de gjorde for et par måneder siden.