USD/CAD faller efter dyster amerikanska NFP-data

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on dec 4, 2020
  • USD/CAD sjönk till en ny bottennotering för året när den amerikanska dollarns svaghet fortsätter.
  • Paret sjönk delvis på grund av de högre råoljepriserna.
  • Det föll också efter de amerikanska löneuppgifterna och Kanadas sysselsättningsdata.

USD/CAD sjönk till den lägsta nivån sedan oktober 2018 då högre råoljepriser och sysselsättningsantal fick den kanadensiska dollarn att stiga. Paret är också på väg mot den tredje veckan i rad med förluster då dollarn säljs allt snabbare.

USD/CAD
USD/CAD falls after weak nonfarm payrolls data

Högre råoljepris ökar intresset för den kanadensiska dollarn

Som den femte största råoljeproducenten i världen brukar den kanadensiska dollarn påverkas av oljepriset. Faktum är att den kanadensiska dollarn sjönk till den lägsta nivån sedan 2016 då oljepriserna blev negativa.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Idag faller USD/CAD när valutainvesterare reagerar på de stigande oljepriserna. Priset på Brent är bara 35 cent under 50 dollar medan West Texas Intermediate (WTI) har stigit till 46,25 dollar. Totalt sett har de två riktmärkena ökat med mer än 200% från deras lägstanivå hittills för året.

Oljepriset har stigit idag efter att OPEC och dess tio allierade nådde en överenskommelse om att minska produktionsbegränsningarna med 500 000 fat om dagen i januari. Ökningen är mindre än vad länder som Förenade Arabemiraten (UAE) förespråkade. Därtill har de kommande covid-19-vaccinerna ökat förhoppningarna om att efterfrågan kommer att återhämta sig under det kommande året.

Sysselsättningsdaga från USA och Kanada

USD/CAD sjunker också på grund av den viktiga sysselsättningsstatistiken från USA och Kanada. I ett uttalande sa US Bureau of Labor Statistics (BLS) att den amerikanska ekonomin skapade fler än 245 000 jobb i november. Det var lägre än föregående månads ökning med 638 000 jobb och berodde främst på de lockdowns som pågår i flera stater. Ekonomer hade förväntat sig att ekonomin skulle skapa 469 000 nya jobb.

Samtidigt sjönk arbetslösheten något till 6,7% medan lönerna ökade med 4,4%. Deltagandet ökade också till 62%.

I Kanada visade data samtidigt att landet skapade fler än 62 000 nya jobb i november. Det var färre nya jobb än föregående månads ökning med 83 000. Arbetslösheten sjönk till 8,5% medan deltagandet sjönk till 65,1%.

Ändå går miljontals människor i de två länderna utan arbete och analytiker tror att situationen kommer att förbli så i åratal.

USD/CAD teknisk prognos

USD/CAD teknisk graf

På fyratimmarsdiagrammet ser vi att USD/CAD föll kraftigt tidigare i veckan. Priset sjönk under lägstanivån från den 9 november på 1,2924. Idag handlas paret till 1.2862, vilket är det lägsta som det har varit sedan 2018.

Den nedåtgående trenden stöds av de minsta kvadrat glidande medelvärden för 25 och 50 dagar och den fallande trendlinjen som visas i gult. Det genomsnittliga riktningsindexet (ADX) har också ökat till 44. Därför kommer paret sannolikt att fortsätta falla, med nästa stöd vid 1,2800.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust