IAG förvärvar spanska Air Europa för 453 miljoner pund

By: Wajeeh Khan
Wajeeh Khan
Wajeeh är aktivt intresserad av världsfrågor och teknik, är en ivrig läsare och älskar att spela bordtennis på fritiden. read more.
on dec 18, 2020
  • IAG har skrivit avtal om att förvärva spanska Air Europa för 453 miljoner pund.
  • Air Europa fick 430,49 miljoner pund i statligt stöd i november.
  • IAG hade ursprungligen kommit överens om att köpa Air Europa för 910 miljoner pund.

I en rapport idag uppgav El Confidencial att International Consolidated Airlines Group (LON: IAG) har skrivit under ett avtal värt 453,15 miljoner pund för att köpa det tredje största spanska flygbolaget Air Europa. Enligt tidningens källor kommer betalningen för förvärvet sannolikt försenas till 2026.

IAG:s aktier handlades i stort sett oförändrat när marknaden öppnade idag, men sjönk nästan 1,5% under de följande timmarna. Det brittiska holdingbolaget för flygbolag handlas nu till 158 pence per aktie, jämfört med betydligt lägre 68 pence per aktie i maj. IAG inledde året med ett pris per aktie på 256 pence. Läs mer här om du är intresserad av att investera på aktiemarknaden.

IAG hade kommit överens om att köpa Air Europa för 910 miljoner pund

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Enligt El Confidencial skrevs avtalet under av de två företagen sent igår kväll. Londonbaserade IAG:s spanska enhet Iberia avstod från att kommentera nyheterna idag. Air Europas moderbolag, Globalia, har heller inte gjort ett officiellt uttalande ännu. Air Europa och DoKaSch Temperature solutions tecknade ett hyresavtal den första veckan i december.

IAG, som bl.a. äger British Airways, hade ursprungligen planerat att förvärva Air Europa i november 2019 för 910 miljoner pund. Men efter covid-19-pandemin, som orsakat kaos inom den globala flygbranschen, har förhandlingar pågått de senaste månaderna för att sänka priset för det spanska flygbolaget.

Air Europa fick 430,49 miljoner pund i statligt stöd i november

Covid-19-viruset har smittat fler än 1,9 miljoner människor i Storbritannien och orsakat över 66 tusen dödsfall hittills. Den spanska regeringen erbjöd Air Europa 430,49 miljoner euro i november för att hjälpa dem klara ekonomin under den pågående pandemin. I gengäld fick regeringen rätt att utse två styrelseledamöter till flygbolagets styrelse.

För att affären mellan International Consolidated Airlines Group och Air Europe ska kunna slutföras måste den spanska regeringen avstå från denna rättighet.

IAG meddelade i oktober att passagerarkapaciteten föll till 78,6% under det tredje kvartalet på grund av covid-19-restriktionerna.

IAG presterade skapligt på aktiemarknaden ifjol med en årlig vinst på strax över 5%. I skrivande stund värderas företaget till 7,85 miljarder pund.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust