AT&T minskar arbetskraften i Slovakien till följd av covid-19

Författad av: Wajeeh Khan
januari 19, 2021
  • AT&T minskar arbetskraften i Slovakien eftersom covid-19 fortsätter att påverka efterfrågan.
  • Det amerikanska multinationella företaget har totalt cirka 2 800 arbetare i Slovakien.
  • Det Dallas-baserade företaget vill samla in 10,32 miljarder pund för att köpa 5G spectrum.

I ett tillkännagivande på måndagen avslöjade AT&T Inc. (NYSE: T) planer på att minska arbetskraften i Slovakien i ett försök att dämpa det ekonomiska slaget från covid-19-pandemin som fortsätter att påverka efterfrågan. Covid-19-krisen har hittills infekterat fler än 95 miljoner människor världen över och orsakat över 2 miljoner dödsfall.

Nyheten kommer några månader efter det amerikanska multinationella konglomeratet sa att dess intäkter föll med 5% under det tredje kvartalet. AT&T varnade också för en covid-19-driven minskning av intäkterna under fjärde kvartalet i oktober.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

AT&T:s aktier, som du kan lära dig att köpa online här, handlas för närvarande till 21,50 pund per aktie efter att ha återhämtat sig från låga 19,53 pund under den sista veckan i oktober då de presenterade sina finansiella resultat för tredje kvartalet. Aktien nådde sin högsta nivå under fjolåret på 23,19 pund per aktie i början av december men förlorade fart under de följande veckorna.

AT&T har totalt cirka 2 800 arbetare i Slovakien

Draget, enligt fackföreningarna, kommer att påverka 10% av företagets slovakiska arbetskraft. AT&T Global Network Services har erbjudit nätverksteknik, kundsupport och andra tjänster i Slovakien i över tio år.

Företaget, med huvudkontor i Dallas, har totalt cirka 2 800 arbetare i Slovakien. Arbetslösheten i det centraleuropeiska landet med 5,5 miljoner invånare har stigit från 5,2% till 7,4% de senaste månaderna på grund av den pågående covid-19-pandemin som tvingat företag att avskeda arbetare för att sänka kostnaderna.

Enligt företagets talesman tillskrivs inte uppsägningen helt och hållet effekten av covid-19-krisen, utan är också i linje med företagets tillväxtplaner.

”Dessa åtgärder stämmer överens med vårt fokus på tillväxtområden tillsammans med lägre kundefterfrågan på vissa äldre produkter och den ekonomiska påverkan och förändrade kundbeteenden till följd av covid-19-pandemin.”

Tips: letar du efter en app för att investera smartare? Handla säkert genom att registrera dig med vårt föredragna val, eToro: besök & skapa konto

AT&T vill samla in 10,32 miljarder pund för att köpa 5G spectrum

Ordförande Martin Horkavy från fackföreningen uniJA förväntar sig att cirka 300 förlorar sina jobb när AT&T genomför nedskärningen. Företaget själv har hittills avstått från att avslöja det exakta antalet uppsägningar. En mediarapport förra veckan sa att AT&T ville samla in 10,32 miljarder pund för att köpa 5G spectrum.

AT&T gick trögt på aktiemarknaden förra året med en årlig nedgång på mer än 25%. I skrivande stund värderas världens största telekomföretag till 153,21 miljarder pund och har ett pris/vinst-förhållande på 19,20.